Region

Svet

Preminula glumica Dušica Žegarac!

Preminula je zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije, glumica Dušica Žegarac, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije. Dušica Žegarac rođena je u Beogradu 1944. godine i između ostalog igrala u filmovima "Stepenice hrabrosti", "Saša", "Buđenje pacova"...

Preminula glumica Dušica Žegarac! Screenshoot/YoutubeZa glavnu ulogu u filmu "Opklada" Zdravka Randića, Dušica Žegarac nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

Istu nagradu dobila je i za ulogu u filmu "Poseban tretman".

Na Filmskim susretima u Nišu dobila je nagradu "Pavle Vuisić" za životno delo.

Knjiga Dušice Žegarac "Kao na filmu", svojevrsni je mozaik priča o životu glumice i njenom radu sa rediteljima i drugim filmskim stvaraocima. Reditelj Puriša Đorđević rekao je da su autobiografskom knjigom Dušice Žegarac njeni filmovi dobili novog člana porodice.

Dušica Žegarac je u knjizi navela da je film "Vukovar, jedna priča" za nju lično "lažnjak" i "umivena ratna drama", jer je "nemoralno i bezočno igrati se umetnosti na stratištima i nevidljivim grobovima pobijenih ljudi".

U obimnoj i ilustrovanoj knjizi, Žegarac je posvetila posebna poglavlja rediteljima Puriši Đorđeviću, Živojinu Pavloviću, Milošu Radivojeviću, Veljku Bulajiću, Lordanu Zafranoviću, Goranu Paskaljeviću i drugima.

Bila je udata za momka iz Lisabona, Pedra Masana de Amorima, ali kako je ranije govorila zbog nepremostivih kulturoloških razlika ipak je odlučila da stavi tačku na brak. Tada je počeo njen “pakao“.

" Moja “Lisabonska priča” će i dalje ostati moja. Previše je intimna i ne pripada samo meni, deo je života i moje dece. Ta priča je oduvek intrigirala i zanimala ne samo filmski svet. Oduvek sam znala da to ne mogu da sprečim ili kontrolišem, ali sam mogla da je ignorišem. Priča spada u jednu od onih koja se zove nesporazum. Ali i nezrelost i kulturološke razlike. Pedro je studirao i živeo u Beogradu deset godina. Bili smo zajedno nekoliko godina i planirali budućnost. Ali onda su počeli problemi. On je dolazio iz ugledne portugalske porodice u kojoj se znalo gde je ženi mesto. Ovde, u Beogradu, ja sam radila i bila slavna, a on je bio moj suprug, a onda i otac moje dvoje dece. U početku je sve to funkcioniralo, ali s vremenom se pokazalo da to nije tako jednostavno. Kad se postavilo pitanje gde ćemo živeti, bila sam spremna da ostavim sve jer sam mislila da mi je porodica na prvom mestu, pa smo otputovali zajedno u Portugal. A onda je puklo jer se pokazalo da su razlike u modelima, kulturološkim i porodičnim, kao i razlike u shvatanjima osobne prirode mnogo ozbiljnije nego što smo toga bili svesni i on i ja" - rekla je ranije za “Café24” Dušica.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>