Zdravlje

Ljubav

Psihička teretana: Najbolji trening za vaš mozak!

Psihička teretana! U ovoj studiji, učesnici su hodali, ali mi preporučujemo umerenu vožnju bicikla, trčanje, veslanje ili plivanje. Najbolji trening za vaš mozak! Trčanje za pamćenje!

Psihička teretana: Najbolji trening za vaš mozak! Svet Plus



Četrdeset minuta aerobnog treninga tri puta nedeljno za godinu dana može da poveća veličinu hipokampusa kod odraslih osoba za 2%, što vodi ka poboljšanju pamćenja, prema istraživanju koje je obavio dr Artur F. Krejmer, profesor psihologije na Univerzitetu Ilinoja:

 „Čini se da je u pitanju uzajamna aktivnost, ali još pokušavamo da otkrijemo tačan kriterijum za učestalost.“

 U ovoj studiji, učesnici su hodali, ali mi preporučujemo umerenu vožnju bicikla, trčanje, veslanje ili plivanje.


POTISKOM PROTIV ALCHAJMERA

Trening snage od 60 minuta tri puta nedeljno tokom šest meseci pomaže da poboljšate kratkoročnu i dugoročnu memoriju i održavate bolje pažnju kako starite, prema rezultatima studije u Brazilu, čiji su rezultati objavljeni u Medicine & Science in Sports & Exercise. Fokusiranje na tehniku pri izvođenju različitih potisaka predstavlja kognitivni izazov koji ne dobijate ponavljajućim vežbanjem kao što je trčanje, kaže dr Geri Smol, direktor UCLA centra za dugovečnost i ko-autor The Alzheimer’s Prevention Program.

INTENZITET ZA NEURONE

Ako radite u intervalima visokog intenziteta ili trening otpora – srčana radnja je 80-85 procenta svog maksimuma – poboljšavate nivo hormona potrebnih za zdraviji rad mozga, kaže dr Rejti. Zapravo, studijom objavljenom u Medicine & Science in Sports & Exercise objašnjeno je da se nivoi neurotropskog faktora (BDNF) povećavaju 13% nakon 30 minuta vežbanja visokog intenziteta, dok se nakon vežbanja niskog intenziteta nisu pokazala poboljšanja. Radite dva puta nedeljno sesiju od 30 minuta. Timski sportovi koji zahtevaju ovakav intenzitet, kao fudbal na primer, imaju i socijalni aspekt i dodatno koriste vašem mozgu.



BDNF

Neurotropski faktor ili BDNF (brain-derived neurotrophic factor) je protein koji se oslobađa prilikom vežbanja. Pobošljava funkciju i rast neurona, vezuje se za receptore na vašim sinapsama, oslobađajući protok jona, koji povećavaju napon i pobošljavaju impulse, ali i aktivira gene koji pospešuju proizvodnju dodatnog BDNF, kaže dr Rejti. „To je kao čudotvorna hrana za vaš mozak!“
 

Potrošnja kalorija po aktivnostima!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Mens Health

Povezane vesti:


>