Region

Svet

Region

Serija Kralj Petar I deseta epizoda: Povlačenje trupa preko Crne Gore i Albanije!

Serija „Kralj Petar I“ deseta epizoda, biće emotovana 12. maja u 20 časova na prvom programu RTS-a. Povlačenje trupa preko Crne Gore i Albanije! Ostareli kralj Petar povlači se zajedno sa svojim narodom.

Serija Kralj Petar I deseta epizoda: Povlačenje trupa preko Crne Gore i Albanije! Promo
U predhodnoj epizodi:


Uprkos pobedama tokom prve godine rata, Srbija je iscrpljena zbog velikih ljudskih gubitaka i razaranja njenih najplodnijih oblasti. Stanje otežava i epidemija smrtonosnog pegavog tifusa, koja odnosi mnogo života. U sred ovih okolnosti, na Srbiju kreću udružene armije Austrougarske, Bugarske i Nemačke. 

Vlada, vojska i kralj moraju da donesu tešku odluku. Hoće li udariti na višestruko jačeg neprijatelja ili krenuti u povlačenje preko nepristupačnih albanskih predela u sred ciče zime? Obe opcije deluju jednako smrtonosno, ali odluka mora biti doneta - odluka koja će odrediti sudbinu čitavog srpskog naroda i srpske zemlje. 

 


Deseta epizoda:

Uprkos velikim rizicima, vrhovna komanda srpske vojske donosi odluku o povlačenju trupa preko Crne Gore i Albanije. S obzirom na teške okolnosti, ovaj potez doneće ili smrt, ili slobodu. Ipak, uz ovu odluku staju svi - od političara i vrhovnih komandanata, preko profesora i vojnika, sve do srpskih seljaka i dece. 

Ostareli kralj Petar povlači se zajedno sa svojim narodom, osluškujući njegove težnje, shvatajući njegove sumnje i nadajući se da ih, iza nepristupačnih albanskih planina, čeka bolja sudbina.

Glad, iznemoglost i bolest odnose desetine hiljada života. Mnogi su primorani da odluče da li će spasiti druge ili sebe. U borbi za goli opstanak, životni putevi podnarednika Živote, Marinka i dečaka Momčila zauvek se razdvajaju… 

Deseta epizoda serije „Kralj Petar I“ emituje se u nedelju 12. maja u 20 časova na Prvom programu RTS-a. Reprizu možete pogledati naredne nedelje, 19. maja u 16 časova. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>