Region

Svet

Region

Serija Kralj Petar I deveta epizoda: Epidemija pegavog tifusa!

Serija „Kralj Petar I“ deveta epizoda, biće emotovana 5. maja u 20 časova na prvom programu RTS-a. Stanje otežava epidemija smrtonosnog pegavog tifusa, koja odnosi mnogo života. 

Serija Kralj Petar I deveta epizoda: Epidemija pegavog tifusa! Promo




U predhodnoj epizodi:

Nakon žestoke invazije Austrougara na Srbiju, malobrojnija, ali odmorna srpska vojska, pod komandom generala Živojina Mišića, kreće u kontranapad. Dodatno motivisani prisustvom kralja Petra, vojnici hrabro jurišaju na austrougarske neprijatelje. 

Među borcima za Srbiju je i četa podnarednika Živote, u kojoj učešće imaju i Marinko Spasojević i dečak Momčilo. U slavnoj Kolubarskoj bici, mnogi životi će biti izgubljeni, ali će nešto biti i dobijeno – nada. Ipak, jedna dobijena bitka ne znači dobijen rat, a Austrougarima se protiv Srbije pridružuju i Bugari.



Deveta epizoda:

Iako prvu godinu rata Srbija završava kao pobednik, ogromni ljudski gubici, glad i bolest ovu pobedu čine poražavajuće gorkom. Protiv Srbije ustaju udruženi neprijatelji, a srpska vojska i civili se povlače na Kosovo. Devetu epizodu serije „Kralj Petar I“ pogledajte 5. maja u 20č na Prvom programu RTS-a.

Uprkos pobedama tokom prve godine rata, Srbija je iscrpljena zbog velikih ljudskih gubitaka i razaranja njenih najplodnijih oblasti. Stanje otežava i epidemija smrtonosnog pegavog tifusa, koja odnosi mnogo života. U sred ovih okolnosti, na Srbiju kreću udružene armije Austrougarske, Bugarske i Nemačke. 

Vlada, vojska i kralj moraju da donesu tešku odluku. Hoće li udariti na višestruko jačeg neprijatelja ili krenuti u povlačenje preko nepristupačnih albanskih predela u sred ciče zime? Obe opcije deluju jednako smrtonosno, ali odluka mora biti doneta - odluka koja će odrediti sudbinu čitavog srpskog naroda i srpske zemlje. 

Deveta epizoda serije „Kralj Petar I“ emituje se u nedelju 5. maja u 20 časova na Prvom programu RTS-a. Reprizu možete pogledati naredne nedelje, 12. maja u 16 časova. 



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>