TV Show

Parovi

Jutro sa Jovanom i Srđanom: Odlaze li šamar i povlačenje za uši u zaborav?

Bura oko izmena porodičnog zakona ne jenjava. Javnost je podeljena. Kako će država učiti roditelje da nenasilnim metodama vaspitavaju decu? Odlaze li šamar i povlačenje za uši u zaborav? Ovom temom se danas bave u emisiji "Jutro sa Jovanom i Srđanom".

Jutro sa Jovanom i Srđanom: Odlaze li šamar i povlačenje za uši u zaborav? Svet Plus



Šamar, povlačenje za uši ili udarac po guzi- roditeljima bi bilo najbolje odmah da zaborave na ovakve navike, zato što novi zakonski propisi predviđaju potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta. 

Ukoliko neko i pored ove zabrane udari dete, neće ići u zatvor, neće mu dete biti oduzeto, ali će svoje ponašanje moći da koriguje, recimo, u školi za roditelje. Naravno ona stara "Batina je iz Raja izašla" doneće vam sigurno probleme sa socijalnim radnicima. To je predviđeno najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona.

Odredba u okviru Izmena i dopuna porodičnog zakona je formulisana na takva način da ona ima razvojnu karatkteristiku, kaže Dragan Vulević savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Prema njegovim rečima, ona nije represivna pravna norma koja će roditelje kažnjavati za upotrebu određenog nivoa upotrebe fizičke sile u vaspitanju deteta:

"To znači da hoćemo kroz tu normu gde se izričito zabranjuje fizičko kažnjavanje deteta i upotreba fizičke sile da ih podstaknemo da razmišljaju o drugim načinima i metodama vaspitanja detata koje su nenasilne i koje mogu podržati dete u njegovom rastu i razvoju. Država kroz tu razvojnu normu preuzima na sebe obavezu da kroz institucionalni sistem podrži roditelje u nekoj vrsti učenja nenasilnih metoda vaspitanja i da ih podrži da pravilno vaspitavaju i podižu decu. Kada upotrebimo nasilne metode vaspitanja u odnosu na decu, da li mi to decu kroz sospstveni primer učimo da je u nekom odnosu dozvoljeno upotrebiti fizičku silu, da je pravo jačega važeće, da je strah naš pokretač. Ne, mora da bude nešto drugo, da kod dece usađujemo samopoštovanje, samopouzdanje."

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>