Region

Svet

Region

Kralj Petar I šesta epizoda: Ukrštanje životnih puteva!

Serija „Kralj Petar I“ šesta epizoda, biće emitovana 14. aprila u 20 časova na Prvom programu RTS-a.  Ukrštanje životnih puteva koji će usmeriti tok ove čuvene bitke.

Kralj Petar I šesta epizoda: Ukrštanje životnih puteva! Promo



U predhodnoj epizodi:

Kralj Petar se povlači sa prestola zbog bolesti, a sva zaduženja prenosi na mlađeg sina Aleksandra. Četiri dana kasnije, Gavrilo Princip u Sarajevu ubija austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Petu epizodu serije „Kralj Petar I“ pogledajte 7. aprila u 20. časova na Prvom programu RTS-a.

Optuživši Kraljevinu Srbiju da stoji iza atentata na Franca Ferdinanda, Austrougarska monarhija predaje sprskoj vladi ultimatum. Kralj Petar, koji se zbog bolesti povukao iz grada, savetuje vladu da pristane na ultimatum kako bi se izbegao potencijalni rat. Ali za to je već prekasno. 

Dok vojska i vlada razmatraju plan mobilizacije, između regenta Aleksandra i Apisa raste netrpeljivost, a autrougarske trupe ulaze u prva srpska sela. Pred očima dečaka Momčila, austrougarski vojnici ubijaju njegovu porodicu. Nedaleko odatle, u selu Slovac, kartograf Marinko se pozdravlja sa svojom majkom, vidovitom Makrenom i priključuje se vojsci.  Niko ni ne sluti da je na pomolu najkrvaviji rat ikada vođen. 





Šeta epizoda


Iako Austrougari imaju više ljudstva i naoružanja, srpska vojska ima nešto mnogo značajnije - iskustvo iz dva balkanska rata. Ovo će biti od velike važnosti tokom Cerske bitke, prve u nizu koji Srbiju čeka. Šestu epizodu serije „Kralj Petar I“ pogledajte 14. aprila u 20č na Prvom programu RTS-a.

Uoči Cerske bitke, srpski vojnici u jedinici podnarednika Živote Radojčića raspoređuju se na vojne funkcije.  Marinko Spasojević iz sela Slovac, iako bez vojnog iskustva, dobija svoja zaduženja, ne sluteći da će uskoro morati da se suoči sa pravim licem rata. 

Bežeći od Austrougara koji su mu ubili roditelje, dečak Momčilo završava na bojnom polju, spreman da ih osveti. I dok na planinama vojska raspoređuje topove, pešadijci čekaju na znak regenta Aleksandra i generala Stepe Stepanovića, koji će usmeriti tok ove čuvene bitke. Tokom bitke na Ceru ukrstiće se putevi, ne samo austrougarske i srpske vojske, već i životni putevi Momčila, Marinka i Đorđa Karađorđevića. 

Šesta epizoda serije „Kralj Petar I“ emituje se u nedelju 14. aprila u 20 časova na Prvom programu RTS-a. Reprizu možete pogledati naredne nedelje, 21. aprila u 16 časova. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>