Ostalo

Sme�no

Vredni saveti! Postanite majstor u kuhinji!

Bakini saveti otkrivaju vam kako da se rešite neprijatnog mirisa belog luka s prstiju, koliko tačno kuvati testeninu, kako napraviti baršunasti pire krompir, ali i još neke druge tajne koje će vam olakšati kuvanje i učiniti vas pravim “majstorima” u kecelji. Vredni saveti! Postanite majstor u kuhinji!

Vredni saveti! Postanite majstor u kuhinji! Svet Plus



1. Testeninu kuvajte minut ili dva manje nego što vam kažu uputstva na pakovanju. Naime, nakon što dodate vreli sos testenina će još dodatno omekšati.

2. Miris belog luka s prstiju možete da uklonite brzim i efikasnim trikom. Kako biste ga se rešili, 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o kašiku od nerđajućeg čelika.

3. Kada pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajete par minuta držite na viljušci, uronjenu u ulju, pre nego što je ispustite u tiganj. Na taj način će se malo zapeći i sprečićete lepljenje za dno tiganja ili za ostalu hranu.

4. Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i margarin ostavite jedno vreme (pola sata do sat vremena) na sobnoj temperaturi kako bi se bolje mutili.

5. Svežinu bosiljku možete da produžite ukoliko ga stavite u šoljicu s vodom i ostavite na sobnoj temperaturi.

6. Kako bi karfiol prilikom kuvanja zadržao belu boju u vodu dodajte malo mleka i soli.

7. Kada pravite pire krompir nakon što procedite krompir vratite ga u vrući lonac, pomerite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi još jedan minut. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mleka dobićete baršunastu teksturu.



8. Da biste ublažili ukus špargli ogulite ih i uvaljajte u jednaku razmeru soli i šećera i nakon 10 minuta isperite. Nakon toga pripremite po želji.

9. Kako biste prilikom ceđenja limuna ili pomorandže dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minut i nakon toga iscedite.

10. Kako biste napravili savršenu supu od povrća umesto da sastojke odmah stavite u vodu šargarepu, luk i paradajz prvo malo dinstajte na ulju ili puteru. Na taj način ćete pojačati ukus.

11. Svežinu povrću produžićete ukoliko ga umotate u vlažni papirni ubrus i stavite u plastičnu kesu, a tek potom u frižider. Neke salate tako bi trebalo da traju čak i četiri dana duže.

12. Kako biste znali kada je ulje dovoljno vruće umesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu da se krčkaju, u ulje stavite drvenu kašiku i ako se oko nje pojave mehurići, ulje je dovoljno zagrejano.

13. Smeđi pirinač se kuva znatno duže od belog, neki čak i 45 minuta. Brže ćete da ga skuvate ako ga prehodne noći ostavite u vodi. Nakon tog postupka vreme kuvanja trebalo bi da se znatno smanji. Isti trik možete da probate i s testeninom. Testeninu ostavite preko noći u vodi i nakon toga testenina bi trebalo da se skuva za 60 sekundi.

14. Ukoliko vam u tiganju ponestane ulja, dodajte ga na ivicu i lagano nagnite tiganj. Dok dođe do sastojaka koji su u sredini već će biti zagrejano.

15. Pre seckanja povrća na dasku za sečenje stavite malo soli. Na taj način povrće vam neće kliziti i lakše ćete da ga sečete.

Prilikom kuvanja svakako imajte na umu da su recepti vodič, a ne “sveto pismo”. Opustite se i eksperimentišite, a sastojke koje ne volite probajte da zamenite nečim drugim. Npr. ukoliko ne volite majčinu dušicu probajte da napravite isto jelo s origanom. Pre serviranja svako jelo probajte.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Zadovoljna.hr

Povezane vesti:


>