Ostalo

Sme�no

Volite visoke štikle?! Za njihov nastanak zaslužan je KONJ!

Ako ste mislili da su cipele sa visokom potpeticom nastale iz estetskih razloga, da bismo dobile još koji centimetar ili da bismo izgledale gracioznije, u zabludi ste. Kako tvrde istoričari, visoke štikle su napravljene iz veoma praktičnog razloga. Volite visoke štikle?! Za njihov nastanak zaslužan je KONJ!

Volite visoke štikle?! Za njihov nastanak zaslužan je KONJ! Svet Plus



U 15. veku ova plemenita životinja je bila glavno prevozno sredstvo, a jahači su svakodnevno prelazili velike razdaljine. Kako im noga ne bi klizila sa kaiša zakačenog na sedlo, napravljena je visoka potpetica. Tako je nastala i obuća sa potpeticom od tri centimetra, nazvana jahačeva peta, a ličila je na današnje kaubojske čizme.

Tokom prve tri decenije 15. veka ova peta je menjala oblik, stilizovana je mnogo puta pa je polako izgubila praktičnu ulogu. Vremenom su cipele sa visokom štiklom postale svakodnevna obuća, ali samo na dvorovima tako da su krajem 16. veka muškarci nosili potpetice od 6 do čak 9 centimetara.

Omalena Katarina, supruga grofa Orleana, 1533. godine zatražila je od svog obućara da joj napravi lepe cipele sa potpeticom koje će učiniti da izgleda višlja. Njene drvene cipele sa platformom ubrzo su postale hit, a obuća sa potpeticama modni imperativ francuske aristokratije. Vrlo brzo se ovaj trend preneo i van granica Francuske i u 17. i 18. veku postao simbol bogatstva i prestiža.

Nakon Francuske revolucije, iz protesta zbog klasnih razlika, visoke potpetice su pale u zaborav i u modu je ponovo ušla ravna obuća. Tako je bilo sve do sredine 19. veka, kada se vraćaju visoke potpetice, uglavnom kod pripadnica lepšeg pola.

Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, ravne cipele su opet dobile bitku, ali kasnih 80-ih i dolaskom disko-ere, cipele na štiklu vraćaju se na velika vrata, čemu su posebno doprineli tadašnji top-modeli. Na revijama su nosili visoke potpetice i u njima se slikali za naslovne strane tada vodećih modnih časopisa.

Cipele sa štiklom su i danas omiljena obuća većine žena!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/edutelevision

Povezane vesti:


>