Svet

Region

Kapernaum: Film o dečaku koji tuži svoje roditelje jer su ga rodili! (VIDEO)

Neverovatno putovanje deteta u potrazi za svojim identitetom, koje se u isto vreme bori sa životnim nedaćama koje su mu nametnute. "Kapernaum" je film o dečaku koji tuži svoje roditelje jer su ga rodili!

Kapernaum: Film o dečaku koji tuži svoje roditelje jer su ga rodili! (VIDEO) Screenshoot/Youtube



“Kapernaum” je bio u trci za Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu 2018, gde je dobio Nagradu žirija. Premijera u Kanu praćena je 15-minutnim ovacijama publike na nagama. Film je nominovan kao predstavnik Libana na predstojećoj 91. dodeli Oskara za najbolji film na stranom jeziku, čime je Nadin Labaki postala prva arapska režiserka koja je uvršćena u tu selekciju.

U tom libansko-američkom filmu, 12-godišnjeg dečaka Zaina (igra ga Zain Al Rafia) izvode pred sudiju. Na pitanje: “Zašto si tužio sudu svoje roditelje?”, Zain odgovara: “Zato što su me rodili!” Film potom prati neverovatno putovanje ovog deteta u potrazi za svojim identitetom, koje se u isto vreme bori sa životnim nedaćama koje su mu nametnute. Koncept filma tumači scenaristkinja, rediteljka i glumica Labaki:

“Ta deca zaista plaćaju veoma visoku cenu zbog naših sukoba i ratova, naših sistema, glupih odluka i vlada. Osetila sam potrebu da govorim o ovom problemu, i pomislila sam, kad bi ova deca mogla da progovore i da izraze svoje mišljenje, šta bi kazala? Šta bi nam poručili, šta bi kazali ovom društvu koje ih ignoriše?”

Producent Kaled Muzanar je stavio svoju kuću pod hipoteku da bi podigao sredstva za film. Opet Zain Al Rafia, izbeglica iz Sirije koji živi u Libanu osam godina, imao je 12 godina kada je igrao ulogu Al Rafie, karaktera po kome je Zain nazvan. Mnogi drugi glumci su bili početnici, što je Labaki opisala kao neophodno, jer je želela “stvarnu borbu na tom velikom platnu”.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>