Ostalo

Sme�no

Na Dan zaljubljenih o navici ubijanja emocija! Emocionalna glad!

Hrana je neophodna svima nama. Za neke, to je način da se zadovolji glad i podrži zdravlje i energija, dok je za druge to način ubijanja dosade, ublažavanje stresa ili ublažavanje emocionalnog bola. Na Dan zaljubljenih o navici ubijanja emocija! Emocionalna glad!

Na Dan zaljubljenih o navici ubijanja emocija! Emocionalna glad! Svet Plus



Emocionalna glad je navika da se redovno jedu velike količine hrane. Ovaj apetit je izazvan različitim osjećanjima, ali nije zbog gladi. Stručnjaci su izračunali da je 75 posto prejedanja izazvano emocijama. Takva osećanja kao usamljenost, dosada, bijes, frustracija, depresija, zabrinutost, nisko samopoštovanje mogu dovesti do nesvjesnog i nekontrolisanog prejedanja.
 
Na sreću, postoji mnogo načina za prevazilaženje zavisnosti od hrane. To zahtijeva želju i snagu da se prizna da taj problem postoji.

Da li vi imate emocionalnu glad?

Postoje razlike između fizičke i emocionalne gladi. U prvom slučaju, jedete, jer ste zaista gladni, a emocionalna glad je izazvana samo emocijama.

Evo nekih znakova da imate emocionalnu glad:

1. Fizička glad postepeno raste, a emocionalna se pojavljuje iznenada.

2. Svoju emocionalnu glad ugušujete sa nezdravom hranom. Želite nešto štetno i puno, na primjer, slatko ili slano.
 
3. Kada osjećate fizičku glad, onda nakon što ste je zadovoljili, zaustavite se, da se ne biste prejeli. U slučaju emocionalne hrane, to je teško.

4. Emocionalna glad počinje u glavi. Možete osjetiti ukus pice ili sladoleda u ustima, i vaš um počinje da razmišlja o hrani koju želite. Fizička glada se javlja u stomaku. Osjećate prazninu i šum iz stomaka.

5. Posle zadovoljavanja emocionalne gladi, po pravilu, javlja se osjećaj krivice i stida.


Kako je prevazići?

1. Naučite da razlikujete fizičku i emocionalnu glad. Savjeti opisani ispod u tome će vam pomoći.

2. Utvrdite uzrok vaše emocionalne gladi. Da biste to uradili, napravite dnevnik ishrane. Nakon nekog vremena ćete utvrditi kakva je veza između vašeg raspoloženja i hrane.

3. Pokušajte da ne propuštate redovan obrok. Ne treba obmanjivati sebe da ako propustite doručak, da ćete tokom dana unijeti manje kalorija. To nije tako. Jer je doručak najvažniji obrok dana. 

4. Ako patite od emocionalne gladi, onda se oslobodite iskušenja da posegnete za nezdravom hranom. Izbacite iz kuće slatkiše, masne i slane grickalice. Napunite frižider ispravnom hranom. Neka su tamo bude voće i povrće, orasi i bobice. Svaki put kada poželite nešto štetno, moraćete da zadovoljite glad sa zdravim obrokom.

​5. Smislite sebi zanimanje koja će vam zamijeniti emocionalnu glad. Svaki put kad imate želju da jedete, da ubijete dosadu i usamljenost, idite pod tuš ili šetnju. Bilo šta, samo što dalje od frižidera.

6. Bavite se sportom. Tokom fizičkih vježbi, organizam proizvodi endorfine, koje poboljšavaju samoosjećanje i smanjuju stres.


Kao što možete da vidite, uprkos činjenici da je emocionalna glada prouzrokovana negativnim emocijama u vašoj moći je da pokušate da je prevaziđete.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/ bebamur.com

Povezane vesti:


>