Zdravlje

Ljubav

Nabacili ste kilograme tokom praznika! Konzumirajte ovo svakog jutra!

Nabacili ste tokom praznika kilograme zbog kojih se sada kajete ali nije sve izgubljeno! Konzumirajte ovo svakog jutra kako biste ih skinuli, a poslušajte i druge savete nutricioniste!

Nabacili ste kilograme tokom praznika! Konzumirajte ovo svakog jutra! Svet Plus



Većina nas tokom praznika da sebi oduška i reši da uživa u hrani i piću, te da se počasti ukusnim, raznovrsnim specijalitetima sa bogate trpeze. No, često taj privremeni hedonizam preraste u neumerenost, a mi završimo natečeni, najedeni, sa bolovima u stomaku i želucu i dva-tri kilograma viška.

Prvobitna pomisao je da moramo da se bacimo na strogo gladovanje ili posegnemo za "čudotvornim" detoks napicima, ali je zapravo prvo što treba da uradimo - da organizmu obezbedimo hidrataciju, pa tek onda i da pređemo i na nešto lakšu, manje kaloričnu hranu.

Dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija kaže da je normalno da se svima da preteraju, ali dala nam je i odlične savete kako da izađete na kraj sa posledicama prazničnog prejedanja.

"Ne verujem ni u kakve čarobne detoks napitke, ali svojevrstan detoks bi u ovom slučaju bio kalorijski deficit narednog dana i lako svarljiva hrana, te postepen povratak na balansiranu ishranu. To znači da dan započnemo sa mlakom vodom i limunom i da tokom dana nastavimo sa dobrom hidracijom organizma, kako je telo verovatno (a ako smo preterali i sa alkoholom onda sigurno) dehidrirano. Kako bismo umirili nadutost i neprijatnost u stomaku, treba da konzumiramo biljne čajeve, mešavine na bazi kima, korijandera, komorača, nane, kamilice, iđirota...Danas su lako dostupne različite mešavine namenjene upravo smanjenju nadutosti i lakšem varenju. Važno je napomenuti da ove mešavine mogu sadržati i senu, koja je jak laksativ i nju svakako treba izbeći, kako može stvoriti dodatnu neprijatnost, grčeve i doprineti još većoj dehidraciji organizma." objašnjava sagovornica.

Naravno, uz napitke koji će nam pomoći da umirimo stomak, treba se i prebaciti na nešto laganiju hranu, kako bismo se vratili u formu.

"Detoks ishrana podrazumeva laganu hranu - kao što su povrćna variva, belo meso, jaja, mladi sirevi, kiselomlečni proizvodi i voćni sokovi. Ali je veoma važan i način pripreme. Izbegnite toga dana svako prženje,čak i pečenje. Hranu pripremajte barenjem ili na pari. Na taj način povećava se svarljivost obroka, telo se hrani potrebnim nutrijentima i štede se (prethodno preterano unete) kalorije", kaže nutricionista Tanja Olajdžija i otkriva koji je to najbolji detoks obrok:

"Povrćne čorbe su veoma dobar izbor s obzirom na to da sadrže potrebne mikronutrijente i neophodnu vodu, a takođe i veoma malo kalorija"

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com/Žena

Povezane vesti:


>