Region

Svet

Region

In memoriam Marko Nikolić: Karađorđeva smrt na RTS-u!

In memoriam Marko Nikolić! Povodom smrti Marka Nikolića, doajena srpskog glumišta, RTS u petak, 04. januara 2019. godine na Prvom programu sa početkom od 13.40 časova, prikazuje antologijski TV film iz vlastite proizvodnje „Karađorđeva smrt“.

In memoriam Marko Nikolić: Karađorđeva smrt na RTS-u! Promo



Ovo remek delo naše televizije, u kojem je Marko Nikolić ostvario jednu od svojih najznačajnijih uloga tumačeći lik vožda Karađorđa Petrovića, snimljeno je 1983. godine prema scenariju Danka Popovića i u režiji Đorđa Kadijevića.

U leto 1817. godine Karađorđe se vraća u Srbiju posle dužeg boravka u Rusiji. Sa njim je samo verni pratilac Naum. Skriven u Radovanjskom lugu, na tlu seljaka Dragića, Karađorđe pokušava da preko svoga kuma Vujice dođe u vezu sa knezom Milošem Obrenovićem. Karađorđev cilj je ustanak svih balkanskih naroda - za konačno oslobođenje od turskog ropstva.

Svestan da pojavom Karađorđa padaju u vodu sve dotadašnje borbe u Drugom srpskom ustanku, kao i njegovi lični vladalački planovi, Miloš se ne odaziva tom pozivu. U sukobu oprečnih političkih koncepcija i u borbi za vlast priprema se ubistvo Karađorđa. Njegova odsečena glava stiže pred beogradskog pašu Marašliju. Miloš se tim činom oslobodio Karađorđa, ali i začeo tešku dramu vlastite savesti...

Uloge tumače: Marko Nikolić, Aleksandar Berček, Pavle Vuisić, Miodrag Radovanović, Gorica Popović, Bora Todorović, Miodrag Krstović, Jovan Janićijević, Toma Kuruzović, Ljubomir Ćipranić...

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>