Ostalo

Sme�no

Umesite domaći hleb kao iz pekare! Oduševiće vas! (VIDEO)

Pekare imaju parne peći i zato njihov hleb ima specifičnu koricu koju teško možemo dobiti kod kuće. Uz nekoliko trikova to je moguće! Umesite domaći hleb kao iz pekare! Oduševiće vas! 

Umesite domaći hleb kao iz pekare! Oduševiće vas! (VIDEO) Svet PlusPekari pritiskom na dugme puštaju paru koja vlaži hleb za vreme pečenja, ali imaju i komore sa posebnim uslovimama u kojima se testo diže, zato hleb ne popuca usprkos tome što nema masnoće u sebi, koja bi testo učinila elastičnijim. Evo nekoliko alternativnih metoda, zbog kojih spoljni deo testa neće presušiti u pečenju ali i dizanju, pa hleb neće popucati sa strane gdje se uobičajeno prvo osuši obzirom da u njega ne ide ni malo ulja.

Potrebno je:

- 400 g glatkog brašna 
- 1 mala kašičica soli
- 7 grama suvog kvasca
- 3 decilitara mlake vode
- 100 g glatkog brašna
- Alu folija


U 1. deo brašna staviti so i kvasac, promešati pa staviti mlaku vodu. Dobro istući testo oko 3 minuta, zatim dodati preostali deo brašna i umesiti mekano i homogeno testo, a nelepljivo za prste. Ostaviti da se pokriveno diže oko 45 minuta na toplom mestu. Naravno zavisi kada ćete čitati ovaj recept i koje je godišnje doba ali ako je zima ostavite pokriveno pored peći ili u ugašenu mlaku rernu. Ako je leto, dovoljno je ostaviti na sobnoj temperaturi.

Nakon što je testo nadošlo, premesiti ga dobro nekoliko minuta pa razvaljati na malo pobrašnjenoj podlozi debelo oko 1 – 1,5 cm. Tada testo zamotajte kako je prikazano u video receptu, recimo kao palačinku. Nakon što je hleb oblikovan, rukama ga vlažite sa malo vode i ostavite da se diže nepokriven 45 minuta.

Pre nego domaći pekarski hleb stavite peći, opet ga premažite sa malo vode. U rernu je dobro staviti 15-20 minuta pre pečenja aluminijsku posudicu sa malo vode koju vrlo lako napravite sami. Na taj način će se voda u njoj zagrejati skoro do vrenja, te isparavati i vlažiti hleb tokokom pečenja, a dobićete efekat pare koje imaju pekare. Naravno, ukoliko vaša rerna ima mogućnost pare slobodno deo sa aluminijskom pusudom izostavite. Hleb pečete oko pola sata na 200 C.

SAVET: U fazi kada u pola pečenja poprskate dodatno hleb sa malo vode, bilo bi možda bolje da ga izvadite i premažete polupečenog opet sa malo vode, jer prskanjem ćete dobiti tačkice kao kod hleba u videu. Nemojte ga ničim pokrivati pečenog, već ga ostavite da se sam hladi kako je prikazano u videu, barem 20 minuta pre nego ga konzumirate.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com/ Sašina kuhinja


>