Ostalo

Smeno

Naučnik NASA upozorava: Sprema nam se ledeni pakao! (VIDEO)

Šokantna predviđanja! Naučnik NASA upozorava: "Sprema nam se ledeni pakao"! Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma donoseći rekordno niske temperature.

Naučnik NASA upozorava: Sprema nam se ledeni pakao! (VIDEO) Screenshoot / YoutubeNaučnik NASA upozorava da nas čeka najstrašnije smrzavanje u modernoj istoriji i da će Zemlja biti u ledenom zagrljaju, jer Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma donoseći rekordno niske temperature. Sunčevih pega nije bilo u gotovo svim prethodnim mesecima 2018, a ultravioletno zračenje je naglo opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće sa rekordno niskim temperaturama tek dolaze. Martin Mlinčak, iz NASA istraživačkog centra “Lengli” tvrdi:

"Trend hlađenja je očigledan! Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri."

Ove podatke otkrio je instrument “Sajber”, na NASA satelitu “Tajmd” (Timed), koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dve supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete. Merenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, “Sajber” može da utvrdi toplotno stanje gasa na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju koji naučnici nazivaju termosfera. Mlinčak objašnjava:

"Termosfera se uvek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu."

Jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promena se približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlinčak kaže da bi “to moglo da se dogodi za nekoliko meseci”.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>