Svet

Region

Preminuo čuveni oskarovac Vilijam Goldman!

Nikada nije voleo Holivud, a njegova dela su ušla u istoriju! Govorio je: "Scenario je komad drvenarije. Osim u slučaju Ingmara Bergmana, to nije umetnost, to je zanat."  U 88. godini preminuo je čuveni oskarovac Vilijam Goldman!

Preminuo čuveni oskarovac Vilijam Goldman! Foto: Facebook



Poznati američki scenarista, dobitnik dva Oskara, Vilijam Goldman preminuo je u 88. godini u Njujorku, saopštila je njegova porodica, prenosi "Independent.co.uk". Goldman je dobitnik Oskara za originalni scenario za film "Buč Kasidi i Sandens Kid" i za adaptirani scenario za "Sve predsednikove ljude".  U scenarije za film pretočio je i svoje romane "Maratonac", "Magic" i "The Princeš Bride", a poznat je i po tome što su replike iz filmova koje je on smislio ušle u svakodnevni govor.

Bio je poznat po tome što nije želeo da radi u Holivudu i tamo je odlazio samo na kratke razgovore sa rediteljima i producentima. On je kritikova loš status scenarista u Holivudu. Među njegovim poznatijim filmovima su i "Harper", "Veliki Valdo Peper", "Žene iz Stepforda", "Mizeri", "Nepristojna ponuda" i mnogi durgi... Sebe je smatrao romanopiscem, a scenarije nije smatrao velikim umetničkim dostignućima. Jednom prilikom je izjavio:

"Scenario je komad drvenarije. Osim u slučaju Ingmara Bergmana, to nije umetnost, to je zanat."

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>