Zdravlje

Ljubav

Namirnice masnije od maslaca! Da li ste ovo znali?

Namirnice masnije od zloglasnog maslaca! Da li ste ovo znali? Maslac nije ono najgore što možete na brzinu doručkovati ili večerati.

Namirnice masnije od maslaca! Da li ste ovo znali? Svet PlusMaslac je došao na zao glas jer sadrži visoku koncentraciju zasićenih masnih kiselina koje su povezane sa podizanjem krvnog pritiska i lošeg holesterola u krvi. Međutim, maslac nije „najgore“ što možete da stavite na krišku hleba.

Tamna čokolada

Čak i ako možete da se suzdržite kad je racionalna konzumacija čokolade u pitanju, moglo bi vas iznenaditi da 30 grama ove tamne poslastice i dalje sadrži 6 grama zasićenih masnih kiselina, što je otprilike duplo više nego maslac.


Kokosovo ulje

U jednoj kašiki kokosovog ulja nalazi se čak 11,8 grama zasićenih masnih kiselina što ga čini rekorderom u kategoriji namirnica s visokim udelom zasićenih masti. Umesto kokosovog ulja bolje koristite suncokretovo ili maslinovo ulje.


Kozji sir

Mekani kozji sir lepo se razmazuje po hlebu, ali jedno serviranje (oko tridesetak grama) ima čak 6 grama zasićenih masnih kiselina, pa ga je bolje jesti tek povremeno.


Maslac od kikirikija

Od običnog maslaca masniji je onaj što se pravi od kikirikija. U dve kašike ove američke poslastice, što se proširila i domaćim jelovnicima, nalazi se oko 3,4 grama zasićenih masnih kiselina.


Mleko sa smanjenim udelom masnoće

Svi znamo da je mleko prepuno masti, ali iznenađuje da mleko sa smanjenom količinom masti – npr. ono od 2 posto i dalje značajno narušava pojedina pravila zdrave ishrane. U 200 ml ovog mleka nalazi se oko 3 posto zasićenih masnih kiselina.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>