Ostalo

Sme�no

Krasula ili drvo novca: Vreme je da pripremite vašu biljku za proleće! (VIDEO)

Krasula, drvo novca, dolar drvo ili parac, verovatno krasi svaku kuću, ne samo zbog verovanja da donosi novac, već zato što zaista prelepo izgleda ako se održava kako treba. Vreme je da pripremite vašu biljku za proleće! 

Krasula ili drvo novca: Vreme je da pripremite vašu biljku za proleće! (VIDEO) Screenshoot / YoutubeMnogi jednostavne ovu biljku kupe, drže je na mestu gde po verovanju privlači novac, povremeno zalivaju i to je sve. To nije dovoljno! Krasula u jednom trenutku počinje da pušta korenje na granama i tu je treba pažljivo seći, a biće vam potreban i cimet kako biste posuli isečena mesta. Kako ona koja su ostala na drvetu, tako i presek isečenih delova koje ćete nakon nedelju dana presaditi. Sve je detaljno objašnjeo u video snimku ispod teksta. 

Drvo novca ili krasula potiče iz oblasti Južne Afrike. Naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsećaju na kovanicu novca. Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati, skladište vodu). Može dostići visinu do 3m, mada su takvi primerci nešto ređi. Krasula cveta tokom zime, pa sve do proleća, sitnim belim cvetovima. Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente (40% peska, 20% šumskog humusa, 20% zemlje za cveće, a ostatak sitni šljunak, perlit, lomljena cigla).

Kao većina sukulenata, zahteva zimsko mirovanje (oktobar-april) kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cele zime. Temperatura u tom periodu ne sme padati ispod 0, jer će biljka izmrznuti, već je idealna oko 10C. Ukoliko biljci ne možete pružiti ove uslove, preko zime može biti i na toplom. Tada je zalivanje nešto češće. Ne zahteva veliku saksiju, ali ukoliko joj obezbedimo veću saksiju uz dodatnu prihranu krasula će brže napredovati.

Po staroj kineskoj tehnici feng sui, biljku treba postaviti sa desne strane ulaznih vrata kuće u severnom ili severozapadnom delu. Biljka poseduje eterična ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>