Region

Svet

Dečja pesma Evrovizije: Predstavnica Srbije Bojana Radovanović sa pesmom -Svet!

Takmičenje „Dečja pesma Evrovizije“ 2018. održava se 25. novembra u Minsku, u Belorusiji. Predstavnica Srbije je 13-godišnja Bojana Radovanović sa pesmom “Svet” kompozitora Marije Marić Marković, poznatije kao Mari Mari. 

Dečja pesma Evrovizije: Predstavnica Srbije Bojana Radovanović sa pesmom -Svet! PromoBliži se dan polaska naših predstavnika na šesnaesto izdanje "Dečje pesme Evrovizije", koje se održava pod sloganom "Light up". Bojana sa velikom odgovornošću obavlja sve pripreme za takmičenje i ponosna je što ima priliku da predstavlja svoju zemlju u svetu.

Autorka kompozicije, Mari Mari, uverena je u Bojanin uspeh: 

“Imamo zaista dobru pesmu i znam da će publika i nacionalni žiriji umeti to da prepoznaju. Nadamo se dobrom plasmanu -  glasa se putem interneta, tako da ćemo i iz Srbije i iz inostranstva moći da pružimo podršku našoj predstavnici.”

Ove godine na “Dečijoj pesmi Evrovizije” učestvuje dvadeset zemalja - što je rekordan broj u istoriji takmičenja, a pobednik se bira sabiranjem glasova publike (online) i nacionalnih žirija sastavljenih od tri odrasla člana i dvoje dece.

Gledaoci iz Srbije mogu da glasaju za našu predstavnicu preko sajtova: OVDE ili OVDE. Prva runda glasanja pocinje u petak, 23. novembra od 20časova i završava se pre samog početka prenosa u nedelju 25. novembra. U prvoj rundi glasanja, favorite birate na osnovu video spotova zemalja učesnica. Druga runda online glasanja odvija se tokom trajanja prenosa - počinje nakon poslednje izvedene pesme i traje 15 do 30 minuta.. Gledaoci mogu da glasaju za minimum 3, a maksimum 5 zemalja. 

Podsećamo, Srbija je prvi put učestvovala na izboru za “Dečju pesmu Evrovizije” 2006. godine. Zanimljivo je da je Srbija kao nezavisna država najpre ušla na izbor za “Dečiju pesmu Evrovizije”, a potom na “veliku” Evroviziju. Na dosadašnjim takmičenjema, Srbija je dva puta zauzela visoko treće mesto, što je ujedno i najbolji plasman do sada - Nevena Božović u Roterdamu 2007, sa pesmom „Piši mi“ i Sonja Škorić u Minsku 2010. godine. Posle tri godine pauze, Srbija je učestvovala na “Dečjoj pesmi Evrovizije” 2014, koja je održana na Malti. Predstavnik Srbije bila je Emilija Đonin koja je sa svojom kompozicijom “Svet u mojim očima” zauzela 10. mesto. Prošlogodišnje predstavnice Srbije, Irina Brodić i Jana Paunović takođe su zauzele 10. mesto.

Radio-televizija Srbije, kao članica EBU - Evropske radiodifuzne unije, organizuje izbor i učešće predstavnika Srbije na ovom prestižnom takmičenju kompozicija za decu. Evropska radiodifuzna unija je 2008. godine donela male izmene što se tiče samog načina komponovanja, jer je deci dozvoljena i pomoć nekog iskusnijeg kompozitora i tekstopisca. Ove godine Javni servis raspisao je konkurs na koji su svi zainteresovani mladi umetnici mogli da pošalju svoje kompozicije a stručni žiri je odlučio da je najbolja od njih bila kompozicija Marije Marić Marković “Svet”.

Podržimo našu Bojanu na putu ka evrovizijskom uspehu!

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>