Region

Svet

Predrag Ejdus komemoracija: Zbogom dragi druže!

Predrag Ejdus je imao bogatu glumačku karijeru, a njegove uloge pamtiće se dugo. Održana je komemoracija na kojoj su brojne kolege evocirale uspomene na slavnog glumca. Zbogom dragi druže!

Predrag Ejdus komemoracija: Zbogom dragi druže! Screenshoot / YoutubeKomemoracija glumcu Predragu Ejdusu održana je danas na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a broje kolege i poštovaoci njegovog rada došli su da upute velikom glumcu poslednji pozdrav. I dok su Ejdusove kolege evocirale uspomene na legendarnog glumca, na videobimu su se smenjivale njegove najzapaženije uloge, poput Kir Janje koju je na ovoj sceni igrao punih 25 godina.

Dejan Savić je zamolio sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast jednom od najvećih glumaca Narodnog pozorišta, a onda ih je podsetio na njegovu bogatu glumačku karijeru:

"Toliko je stvari koliko ne može rečima da se opiše o peci Ejdusu. Toliko je posvećenosti, privrženosti i ljubavi prema svome poslu. Ne može da se napiše i prepričaju naši razgovori zatim ta ogromna energija, ta originalnost... U 27 predstava on u svakoj poseban i svoj. Ne može se opisati ni privrženost i ljubav prema mladim umetnicima koje je učio na daksama koje život znače. Ne može da stane i njegovo šire promišljanje umetnosti i kulture. Puno je tih neizrecivo pametnih opservacija i reči koje mi je uputio i koje ću zauvek pamtiti. Narodno pozorište će naći načina da se ime Pece Ejdusa insitualizuje. Za nas će on uvek ostati u sećanju ali njegovo ime mora da zauvek ostane zapisano u istoriju pozorišne umetnost."

Od Predraga se oprostila i njegova koleginica Svetlana Ceca Bojković,prisetivši se njihovog upoznavanja, druženja, rada: 

"Voljen i cenjen od kolega, studenata, publike... Bio je nezamenljiv i moj čest partner. Živeo je normalan život, punim plućima. Svojom ličnošću i paletom svojih uloga se uspešno odupirao bolesti koja ga je napadala. Imao je uloge skoro do kraja života, ali ga je smrt uzela. Dragi Peđa, pamtićemo te zauvek. Zbogom moj dragi dobri druže i neka ti je slava."

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com


>