Ostalo

Sme�no

Meri Prins rođena na danasnji dan pre 230 godine! (VIDEO)

Meri Prins, pisac i borac, rođena na danasnji dan pre 230 godine! Bila je Nacionalni heroj Bermuda, a od samog rođenja uključena je u trgovinu robljem i tokom svog života često je menjala gospodare. 

Meri Prins rođena na danasnji dan pre 230 godine! (VIDEO) Screenshoot / Youtube



Meri Prins je na ostrvo Antigva stigla je 1815. godine, a dve godine kasnije pridružila se Moravskoj crkvi. Iako, nikad nije pohađala školu i nije imala adekvatno obrazovanje, Meri je naučila da čita, a zahvaljujući naporima koje je ulagala, kako bi se ropstvo ukinulo, priznata je kao Nacionalni heroj Bermuda.

Decembra, 1826. godine, udala se za Daniela Džejmsa, čoveka koji je uspeo da otkupi svoju slobodu. Kako je ušla u brak bez dozvole gospodara, bila je kažnjena, a ubrzo i prebačena u Englesku. Supruga nije videla pune dve godine. Nakon akta iz 1808. godine, u Velikoj Britaniji je zabranjena trgovina robljem. Međutim, u britanskim kolonijama u svetu, praksa je nastavljena.

Meri je u Britaniji bila slobodna, ali povratak mužu, značio je i mogućnost ponovnog zatočeništva u ropstvo. Ona je prva žena koja je ušla u Parlament, 1829. godine, kako bi se izborila za svoja ljudska prava, pravo da bude slobodna žena. Dve godine kasnije objavila je autobiografiju. Ova objava učinila ju je prvom crnkinjom koja je napisala i izdala knjigu na engleskom jeziku. Njeno delo igralo je ključnu ulogu u menjanju stava Britanske javnosti kada je ropstvo u pitanju. Preminula je je 1833. godine.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>