Region

Svet

Predrag Gojković Cune - već prođe godina kako nas je napustio...

Pevač Predrag Gojković Cune preminuo je prošle godine u 85. godini života. Rođen je 1932. godine. Bio je srpski pevač narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i meksikanskih pesama.

Predrag Gojković Cune - već prođe godina kako nas je napustio... Foto: Youtube Printscreen




Predrag Gojković je krenuo u prvi razred osnovne škole 1939. godine, u osnovnoj školi "Vojislav Ilić". Srednju školu je završio u Osmoj muškoj gimnaziji na Crvenom krstu u Beogradu, gde se družio i išao u školu sa kasnije proslavljenim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem i Danilom Batom Stojkovićem.

Nakon gimnazije, studirao na Trgovačkoj akademiji, ali ga pevanje odvlači od studija, tako da nikad nije diplomirao. 

Nadimak "Cune" je dobio, kako je sam objasnio u emisiji "Balkanskom ulicom" Radio-televizije Srbije, po majčinom dozivanju "Odi da te majka cune" (ljubi).

Podsetimo se Cunetovog maestralnog izvođenja njegove najpoznatije pesme "Janičar".




Gramofonska ploča sa pesmom "Kafu mi draga ispeci" izdata je davne 1962. i dostigla je zlatni tiraž od čak 50 hiljada primeraka.

Pored bezbroj održanih koncerata i gostovanja u televizijskim emisijama, Cune je pevao u duetu sa još jednim velikanom Predragom Živkovićem Tozovcem, Mirislavom Ilićem, Živkom Đurić i Lepom Lukić. Nastupao je u triju sa Miroslavom Ilićem i Predragom Živkovićem Tozovcem ("tri tenora").

Cune je preminuo 21. jula 2017. posle duge i teške bolesti. Sahranjen je pet dana kasnije u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pored Velimira Bate Živojinovića, njegovog prijatelja iz detinjstva.

U novembru 2015. godine za "Večernje novosti" je izjavio da više neće pevati i na taj način okončao pevačku karijeru dugu više od pola veka. 

Viber

Autor: J.G.
Izvor: Svetplus.com/rts.rs

Povezane vesti:


>