Ostalo

Sme�no

Majka i dete: Snažna veza koju je nauka dokazala!

Majka je snimila neverovatnu sliku magnetne rezonance koja nam pokazuje snažnu vezu kada su u pitanju majka i dete. Slika je fascinantna vizualizacija onoga što ostaje nevidljivo u našem životu, a što je ponekad  najsnažnije od svega! Snažna veza koju je nauka dokazala! 

Majka i dete: Snažna veza koju je nauka dokazala! Foto: Facebook / Rebeka i Persi



Svi smo svesni neraskidive veze između majke i deteta, a majčinstvo ženu menja i fizički i emocijonalno, pa i mentalno. Mnogo toga je urađeno na temu majka-dete, od poezije, knjiga, filmova do umetničkih dela ali nikada tu emociju nismo uhvatili kao ova žena sada. 

Slika magnetne rezonace prikazuje vezu majke i deteta, na njoj je Rebeka i njen dvomesečni sin Persi. Rebeka je objasnila:

"Ovaj MRI nisam napravila u dijagnostičke svrhe, čak ni u naučne. Koliko sam ja upoznata, niko do sada nije snimio MRI majke i deteta, a ja sam htela videti kako to izgleda."

Najneočekivaniji deo slike je kako se vide razlike između detetovog i majčinog mozga. Bebin mozak je glatkiji i tamniji jer ima značajno manje bele mase. Bela masa se sastoji od glijinih ćelija i mijelina koji prenose signale iz jedne regije u mozgu u drugu i između mozga i nižih moždanih centara. Zapravo, "komuniciraju" poruke unutar mozga. Nedostatak mijelina čini se kao stvaran vizualni primer toga kako majke doslovno oblikuju i formiraju svoju decu od rođenja. Način na koji govorimo, pevamo, držimo i igramo se sa bebama oblikuje temelje mozga kako djete raste. 
 
Rebeka kaže:

"Majka i dete predstavljaju snažan simbol ljubavi i nevinosti, lepote i plodnosti. Ja sam naučnik i radila sam kako bih snimila ovu sliku ali takođe sam i majka u njoj, sklupčana unutar nje, zajedno sa svojim sinom"

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>