Zdravlje

Ljubav

Zašto nam crni luk tera suze na oči? Odgovor je skroz jednostavan

Prvo svrbe i peku, a onda odjednom krenu suze. Naučnici imaju objašnjenje zašto se to dešava kad krenemo da sečemo crni luk i zašto tu reakciju ne možemo zaustaviti.

Zašto nam crni luk tera suze na oči? Odgovor je skroz jednostavan Foto: Svet Plus




Mnogi se pitaju zašto plačemo kad sečemo crni luk i šta on sadrži u sebi kad nas tera da plačemo. Razlog je jednostavan, a naučnici objašnjavaju šta je u pitanju.

Kako bi zaštitio sebe od napada raznih bakterija i grabljivaca, luk ispušta oštre hemikalije koje izazivaju iritaciju oka, odnosno koje žlezde u oku to ne podržavaju, pa je reakcija na ovo povrće – suze. Hemikalija koja tera suze na oči naziva se sin-propantiol-S-oksid, poznata i kao lakrimatorni faktor (LF). Te supstance koje sadrži luk imaju sumpor u sebi, a upravo on na naše oči deluje iritirajuće. Kao reakcija na kiselu iritaciju javlja se automatsko treptanje i produciranje obrambenog mehanizma - suza, koje ispiru oči i tako izbacuju kiselinu iz njih. Ono što je pogrešno jeste što se odmah rukama otklanjaju suze, a to samo pogoršava stvari.

Stručnjaci predlažu da se luk najpre stavi u frižider ili zamrzivač na nekoliko minuta jer hladnoća smanjuje brzinu hemijskih reakcija.

Viber

Autor: B.P.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>