Ostalo

Sme�no

Trikovi koji će vam olakšati svakodnevni posao u kuhinji!

Trikovi koji će vam olakšati svakodnevni posao u kuhinji! Posebno za one koji baš i ne vole da stoje dugo kraj sudopere. Garantovano manje vremena utrošenog na pranje sudova!

Trikovi koji će vam olakšati svakodnevni posao u kuhinji! Svet Plus



Niko ne voli da veći deo dana, nakon svih ostalih obaveza, provede među prljavim šerpama i tanjirima sa skorelom masnoćom. Ipak postoje neki trikovi koji će vam ovaj posao olakšati, smanjiti količinu posuđa i tenziju koju osećate.

Kada je u pitanju daska za sečenje, koristite obe strane, tako da dobijete dve površine za pripremu namirnica. Kada završite sa seckanjem, dasku brzo prebrišite mokrim ubrusom, okrenite je i imaćete suvu i čistu stranu za nastavak pripremanja hrane.

Prvo na dasci seckajte sve čvrste i suve namirnice, a nakon njih sve namirnice koje imaju tečnost i hranu koja je masna ili lepljiva. Praveći malu pauzu da razmislite o redosledu seckanja uštedećete na vremenu, a ni dasku za sečenje, ni nož, nećete morati da perete više puta.

U kuhinji imamo mnogo "alata" sa posebnim namenama za sečenje i ljuštenje raznog povrća i voća. Da li možete neki od ovih alata da koristite za više različitih namena? Beli luk zgnječite kuhinjskim nožem, s istim rendetom izrendajte sir i koricu limuna.

Jedna od ideja je da imate neku posudu ili papir za pečenje za odlaganje kašika, noževa, varjača i ostalog "alata" koji ste koristili. Sve to stavite na neko mesto, umesto u sudoperu, kako biste ih više puta koristili.

Kraj sudopere stavite posudu sa vrućom vodom i malo deterdženta za pranje posuđa, u nju odlažite jako prljave kašike, viljuške i ostali kuhinjski pribor. Natapanjem ćete olakšati pranje tvrdokornih ostataka hrane.

Blanširajte povrće u sudoperi umesto da ga stavljate u ogronam lonac. Smanjićete vreme rada i količinu potrebnih kuhinjskih "alata". Oprano povrće naslažete u sudoperu i prelijte ga kipućom vodom, zavisno od toga koliko želite da se povrće blanšira. Kad želite da završite proces operite povrće hladnom vodom. Ako baš želite da klasično blanširate povrće, koristite isti lonac i vodu za pripremu dve namirnice. Na primer, dok se voda zagreva u nju stavite povrće i začinsko bilje poput bosiljka, zatim izvadite povrće iz vode i u nju stavite testeninu. A možete i prvo skuvati testeninu pa ubaciti povrće u lonac pri kraju kuvanja na par minuta i sve zajedno procediti.

Obložite posudu za pečenje aluminijskom folijom ili papirom za pečenje kako bi svi zapečeni i masni delovi završili na njima, a ne na samoj posudi, bacite foliju sa ostatcima ili iskoristite kao umak, a u posudu sipajte vruću vodu i ostavite da se natapa.

Kada pravite neko jelo u kom je bitna težina sastojaka, u mernoj posudi ili na vagi prvo izmerite sve suve sastojke, potom one koji su sočni ili masni. Ako na ovaj način pripremate namirnice postoji i mogućnost da ćete vagu prati samo jednom, umesto da je perete nakon merenja svake namirnice. Ukoliko imate iskustva u kuvanju ili ste to jelo već pripremili, potpuno izbacite vagu iz upotrebe. 

Umesto mase mernih posuda i kašika, uložite u malu kuhinjsku vagu i pozdravite se sa pranjem gomile posuda i kašičica za merenje. Svaki bolji recept uključuje težinu ili volumen sastojaka. Ako merite različite tečnosti, uz malo osnovne matematike, ne treba vam više različitih posuda za merenje, već dodajete i sabirajte.

Ako imate opciju pripreme više vrsta hrane u jednoj posudi - iskoristite je. Uštedećete na vremenu pripreme i na količini posuđa za pranje. Ako nemate ovu vrstu posude, a nije vam teško da se malo više zadržate u kuhinji, kuvajte sve namirnice u jednoj posudi. Priprema jela će malo duže trajati ali kraće ćete prati posuđe.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>