Ostalo

Smeno

Velika subota: Blagovesti, praznik koji posebno slave žene!

Danas je Velika subota i Blagovesti, praznik koji posebno slave žene! Valja ustati rano i pomoliti se Bogorodici za porod.

Velika subota: Blagovesti, praznik koji posebno slave žene! Print screenArhangel Gavrilo je poslat da donese radosne vesti presvetoj bogorodici Mariji i saopšti joj da je ona izabrana da bude ta koja će doneti na svet Isusa. On joj je tada dao beli krin, od tada je ovaj cvet u istoriji crkve simbol ljubavi, čistote i nevinosti. 

Žene koje žele da zatrudne i postanu majke, danas odlaze u crkvu ili manastir gde su ikone posvećene Bogorodici i mole joj se. Narodno verovanje kaže da se na Blagovesti ustaje rano. Veruje se da na ovaj praznik ne valja da se žene češljaju, a dobro je umiti se u reci ili potoku. Vinogradari orezuju lozu, a voćari današnji dan smatraju za najbolji dan, za kalemljenje voća.

Na ovaj dan se bude gmizavci iz zimskog sna, pa se ne treba spominjati zmija. Veče pre Blagovesti, deca su lupala mašicama o gvozdene predmete obilazeći oko kuće, staje, štale i vikala: "Bež'te zmije i gušteri, bež'te zmije i gušteri!"

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>