Svet

Region

Preminuo Iber de Živanši: Dizajner čuvene male, crne haljine!

Preminuo Iber de Živanši, dizajner čuvene male, crne haljine i čovek koji je zaslužan za prepoznatljiv stil Odri Hepbern i Džeki Kenedi, kao i Grejs Keli.

Preminuo Iber de Živanši: Dizajner čuvene male, crne haljine! REUTERS/Stringer



Francuski dizajner Iber de Živanši, preminuo je u subotu u 92. godini života, a sahrana će se obaviti u krugu porodice i prijatelja. Njegovo četiri decenije dugo prijateljstvo sa Hepbern, koju je upoznao 1953. godine na snimanju komedije "Sabrina" Oskarovca Bilijua Vajldera, pomoglo mu je da postane legenda mode, piše "Dejli mejl". 

Njegov otac je bio markiz od Živanšija i nadao se da će njegov sin postati advokat, ali Živanši je veoma mlad počeo da pokazuje interesovanje za dizajn. Živanšijeva prva kolekcija pojavila se 1952. godine i zaradila je oko milion evra u porudžbinama, što mu je omogućilo da osnuje sopstvenu kompaniju. Studirao je prava ali se nakon Drugog svetskog rata upisao u Školu lepih umetnosti u Parizu. Posle fenomenalnog debija otišao je u Njujork gde je upoznao Kristobala Balensijagu sa kojim je ostao prijatelj do njegove smrti. Pored garderobe, on je kreirao za svoju kuću i parfeme i tkaninu za opremanje enterijera hotela. Nakon više od 30 godina Živanši je 1988. prodao svoj brend kompaniji "LVMH - Moe Emesi-Luj Viton". 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>