Zdravlje

Ljubav

Evo zašto je plivanje odlična aktivnost za svakog!

Plivanje je jedna od od najboljih aktivnosti, jer dok plivamo aktiviramo svaki mišić u telu, a zglobovi pritom ne osećaju nikakav pritisak. 

Evo zašto je plivanje odlična aktivnost za svakog!U nastavku teksta pročitajte zašto je plivanje dobra aktivnost po vas i to iz 10 razloga:

1 Pomaže kod mršavljenja. U sat vremena plivanja možete sagoreti 500 kalorija. Aktivirate svaki deo tela i svaki mišić a telo vam se ne napreže.

2 Simultano jača telo i kardio sposobnosti. Kod plivanja nema nikakvog pritiska na zglobove, ali rezultati su snažni. Plivanje se smatra aerobikom, ali vežbanje u vodi takođe pruža umereni otpor, što rezultira jačanjem snage tela. Trening u kojem je potreban otpor poboljšava ravnotežu, san i zdravlje kostiju.

3 Pomaže da pluća ostanu zdrava. Plivanjem se povećava kapacitet pluća, što znači da će telo bolje sprovoditi kiseonik i neće lako ostajati bez vazduha niti osećati zadihanost. Jaka pluća mogu pomoći i u sprečavanju nekih bolesti.

4 Odličan je aerobik. Nikada nije prerano, kad su godine u pitanju, da počnete da plivate, a i starije osobe koje pate od artritisa, mišićno-koštanih ili ograničenja zbog kilaže mogu da profitiraju od blagodeti plivanja. Dakle, plivati može svako, bez obzira na kilažu, godine ili fizičke sposobnosti.

5 Ublažava simptome asme. Dok plivamo, pluća moraju da rade jače kako bi opskrbila krv sa dovoljno kiseonika.

7 Umanjuje rizik od dijabetesa. Redovnim vežbanjem smanjuje se nivo glukoze u krvi. Aerobne vežbe i trening otpora, svaki zasebno ili u kombinaciji, poboljšavaju kontrolu šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tip 2, pokazalo je istraživanje.

8 Dobro je i za trudnice. I to ne samo za majku nego i za dete. Telo se ne napreže, ne pregreva, a plivanje sa licem nadole osigurava optimalni protok krvi u matericu.

9 Deluje umirujuće. Voda je simbol obnavljanja i bistrine, a istraživanja su pokazala da vreme provedeno blizu vode ima sličan učinak na mozak kao i meditacija. Voda nam omogućuje predah od konstantnog simuliranja mozga informacijama.

10 Povezuje vas sa prirodom. Kad plivamo u moru, reci, ili jezeru bliže smo prirodi, a vreme provedeno u prirodi doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju pomažući u održavanju zdrave telesne težine, umanjujući stres i poboljšavajući raspoloženje.

Viber

Autor: N.V.
Izvor: Svet Plus/ Dnevnik.hr


>