Zdravlje

Ljubav

Vežbe koje čuvaju vitalnost i vraćaju energiju!

Ako želite na prirodan način da poboljšate pamćenje, popravite raspoloženje i usporite starenje, pridržavajte se samo jednog saveta: krećite se što više.

Vežbe koje čuvaju vitalnost i vraćaju energiju!



Svaka vežba koja ubrzava puls i podstiče vas na kretanje i znojenje dobra je za zdravlje, i u tome je “tajna” mladosti. Vežbanje će vam popraviti raspoloženje već posle prvog treninga, ali za pozitivan uticaj na mozak i sposobnost pamćenja moraćete ipak da se potrudite i da vežbate redovno. Najbolje bi bilo da svakog dana imate neku aerobnu aktivnost u trajanju od četrdesetak minuta, piše britanski “Indipendent”.

Pitate se šta je aerobni trening? To je vrsta treninga koja podstiče naš organizam da troši masti i upotrebi ih za proizvodnju energije. Te procese stimuliše fizička aktivnost koja ne zahteva previše mišićnog napore – šetanje, plivanje, penjanje uz stepenice… Naučnici su proučavali uticaj aerobnih vežbi na mozak pacijenata koji su bili na hemoterapiji, koja ponekad za posledice može imati gubitak pamćenja i slabiju sposobnost koncentracije. Ispostavilo se da su se ispitanici koji su vežbali osećali manje umorno, a bolje su i rešavali testove koji su im dati. Osim toga, aerobne vežbe su i dobra “terapija” protiv depresije i anksioznosti.

Ovako pozitivan utica aerobnih vežbi na mozak tumači se poboljšanom cirkulacijom, zbog čega mozak dobija više kiseonika.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>