Zdravlje

Ljubav

Pričate sami sa sobom? Evo zašto je to ponekad dobro!

Kada osećate da ste zapeli u negativnim mislima i emocijama, jedan od najboljih načina da unapredite vaše mentalno zdravlje, rešite se osećaja gušenja ili iskontrolišete emocije jeste razgovor naglas sa sobom.

Pričate sami sa sobom? Evo zašto je to ponekad dobro!Psiholozi preporučuju da je razgovor sa samim sobom o onome što osećamo i proživljavamo potrebno upražnjavati što je više moguće. Možda će mnogi pomisliti kako bi se čudno osećali da naglas pričaju sami sa sobom, ali promeniće mišljenje kad se na taj način oslobode negativnih emocija. Postavljati sebi pitanja i odgovarati na njih naglas zapravo pomaže u suočavanju sa situacijom ili problemom, što vodi do rešenja, smatraju psiholozi. “Razgovori sa samim sobom ili zamišljenom trećom osobom teraju ljude da misle o sebi na onaj način na koji misle o drugima. To im pomaže da se malo distanciraju od problema i svojih iskustava, što često može biti korisno za kontrolisanje emocija”, rekao je Jason Moser, profesor na Univerzitetu u Mičigenu gde je sprovedeno psihološko istraživanje o razgovoru sa samim sobom.

Tim istraživača čije istraživanje je objavljeno u magazinu "Scientific Reports" obavio je dva eksperimenta. U prvom su pratili reakcije učesnika na neutralne i uznemirujuće fotografije putem elektroencefalografa. Primetili su kako se emocije u mozgu smanjuju prilikom pogleda na fotografije na kojima, na primer, ljudi čuvaju pištolje naslonjene na glavu.

U drugom eksperimentu, učesnici su prvo razmišljali, a zatim pričali o bolnoj prošlosti, dok su im istraživači pratili aktivnost mozga preko magnetne rezonance. Rezultati istraživanja pokazali su da se u mozgu učesnika odvijalo manje aktivnosti dok su naglas govorili o njihovim problemima, nego dok su samo razmišljali.

Viber

Autor: N.V.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>