Zdravlje

Ljubav

Opreznost: Ovih pet bolesti možete dobiti tokom putovanja širom sveta!

Kada birate destinaciju za odmor treba da vodite računa i o drugim stvarima koje su bitnije od smeštaja i pogleda na more.

Opreznost: Ovih pet bolesti možete dobiti tokom putovanja širom sveta!Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na pet bolesti koje su aktuelne u zemljama sveta i od kojih se morate zaštititi.

Kolorado – Hepatitis A
Prema podacima lokalnih zdravstvenih stručnjaka od januara ove godine zabeženo je 26 slučajeva hepatitisa A, što je više nego obično. Hepatitis A se prenosi kad hrana ili piće dođu u kontakt sa zaraženim osobama, kao i seksualnim putem. Srećom, retko ima smrtne posedice. Prevencija je primanje vakcine Twinrex koja štiti i od hepatitisa A i B.

Kenija – Denga groznica
Ministarstvo zdravstva u Keniji izdalo je upozorenje na izbijanje potencijalno smrtonosne bolesti koju prenose komarci. Do sada je prijavljeno 100 slučajeva u morskim predelima. Iako se smatra da je ova bolest karakteristična za mesta gde higijena nije na zavidnom nivou, ova bolest je prisutna i u mestima gde padaju jake kiše. Simptomi su slični gripu na početku, a vremenom dođe do komplikacija.

Brazil – Žuta groznica
U 2017. godini potvrđeno je više slučajeva širom Brazila, a među njima su Rio de Janeiro, Sao Paulo, Espirito Santo i Minas Gerais. Prenose je komarci, a simptomi se razvijaju tri do šest dana nakon uboda. Simptomi su temperatura, glavobolje, bolovi u leđima i mišićima. Kod zaraženih se pojavljuju ozbiljni problemi kao što su šok, otkazivanje organa, krvarenje i u retkim slučajevima smrt.

Centralna i Južna Amerika – Chikungunya virus
I on se prenosi putem uboda komaraca, a simptomi su višestruki bolovi i groznica. Prošle godine je zabeleženo 147.000 zaraženih, a 350.000 sumnjivih slučajeva. Najveći broj slučajeva imaju Brazil, Bolivija, Kolumbija i Argentina.

Indija – H1N1
Svinjski grip oduzeo je 23 života u Kerali na jugu Indije. Pojavljuje se sezonski. Prenosi se kao i obična grupa. Rizične grupe su dijabetičari, srčani bolesnici i osobe koje imaju problem s bubrezima. Indijski zvaničnici rekli su da nema razloga za paniku.

Viber

Autor: N.V.
Izvor: Svet Plus


>