Ostalo

Smeno

Evo zašto ne smete piti vodu iz flašice koja je stajala u automobilu

Često ste se pitali da li je štetno ako se popije voda ili drugi napitak iz plastične flašice koja je stajala u automobilu, koji je bio parkiran na suncu? Odgovor je da to nikako ne trebate raditi, evo i zašto.

Evo zašto ne smete piti vodu iz flašice koja je stajala u automobiluZaključan automobil koji je parkiran na suncu tokom toplih dana može biti izvor neočekivane opasnosti. Naime, ako je temperatura 30 stepeni, u automobilu će narasti na 45 stepeni nakon samo pola sata mirovanja. U letnim mesecima, temperature dosežu između 50 i 70 stepeni Celzijusa. Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sesti u automobil, a kamoli konzumirati piće iz plastične boce koja je bila u njemu.

Studije su pokazale da plastične boce pri zagrevanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A koja u telu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu ravnotežu, a povezuje se i sa mnogim drugim bolestima poput pretilosti i dijabetesa.  Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji takođe može biti štetan za ljudski organizam. 

Viber

Izvor: Svet Plus/Zadovoljna.hr

Povezane vesti:


>