Region

Svet

Preminuo gitarista Parnog valjka Rastko Milošev Ras (Video)

Rastko Milošev Ras, gitarista kultne zagrebačke rok grupe Parni valjak preminuo je u 53. godini života.

Preminuo gitarista Parnog valjka Rastko Milošev Ras (Video)Ras je sa nepunih osamnaest godina 1979. postao gitarista legendarnog pop-rok sastava. Svirao je na brojnim albumima Valjka snimljenim 80-ih godina prošlog veka; kao gitarista, autor, producent i aranžer, za izvođače.

Njegov prepoznatljiv zvuk se čuje na albumima Vruće igre, Vrijeme je na našoj strani, Koncert, Glavnom ulicom, Uhvati ritam i Pokreni se, koji se ubrajaju u zlatno doba tadašnjeg rokenrola, antologijski je njegov gitaristički solo na pesmi "Neda", sa albuma Parnog valjka "Vruće igre".

"Upoznali smo se ispred Zvečke. Neko mi je rekao da postoji jedan klinac koji sjajno svira, a pošto smo kod mene kod kuće zajedno odsvirali par stvari, rekao sam mu: "Stari, ti si taj". Ne mogu verovati da ga nema. Bio je stvarno veliki talent i dobar, tih čovek. Kada pomislim na njega, setim se onog dečka koji je stajao ispred Zvečke i govorio mi da zna svirati", ispričao je Husein Hasanefendić Hus, koji je Rasa doveo u Parni valjak.

Ras je iza sebe ostavio četvoro dece. Njegov sin Matej (23) student je violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Adrian (20) i Zoe (16) već godinama sviraju klavir, a ćerka Justina (26) studira udaraljke u Belgiji.Rastko Milošev - Ras rođen je 11.11.1961. u Zagrebu. Uz majku Kameliju Zavrl, profesorku klavira, i brata Aleksandra Miloševa; člana Zagrebačkih solista i redovnog profesora viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; Ras je od malena bio okružen muzikom i sa lakoćom je savladao klavir, klarinet i saksofon. Pošto je sa 15 godina otkrio Bitlse, zaljubio se u električnu gitaru.

Svirao je na brojnim albumima snimljenim 80-ih godna prošlog veka; kao gitarista, autor, producent, i aranžer, za izvođače; od Tereze Kesovije, Dine Dvornika, Olivera Mandića i Kaliopi, do Jasmina Stavrosa, Dine Merlina, Plavog orkestra, Haustora...Ispraćaj na kremaciju Rastka Miloševa biće u sredu 17. 9.2014. u 14.30 sati na zagrebačkom Mirogoju.

Autor: B.B.
Foto: Screenshot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>