Style

Ljubav

Uske farmerke više nisu in

Uske farmerke su već duže vreme jedan od osnovnih i nezamenjivih komada u ženskoj garderobi, a toliko su popularne da je gotovo nemoguće zamisliti da će ikada izaći iz mode. Ipak, trend uskih farmerki je na svom zalasku, a navodi se da žene, koliko god ih volele, u istoj ih meri i preziru.

Uske farmerke više nisu in



Cilj promene trenda i izbacivanja uskih farmerki iz mode je navođenje žena na kupovinu potpuno nove garderobe, a ovoga puta modnoj industriji to možda i pođe za rukom. Naime, prema rečima stručnjaka, žene žele odeću koju mogu nositi kako na posao, tako i na jogu ili neku drugu aktivnost u slobodno vreme te jednostavno ne žele da se presvlače pet puta dnevno kako bi bile spremne za svaku priliku. Osim toga, nakon godina i godina stiskanja u uskim farmerkama žene od odeće žele udobnost.

Još prošle godine su tako na police prodavnica ulične mode počeli sve češće da stižu elegantniji i doteraniji modeli sportskih pantalona, izrađeni kako od pamuka, tako i od svile za nešto elegantniji look. "Gapovi" najnoviji stilovi uključuju pantalone nalik trenerki ukrašene zatvaračima i modele širokih i elegantnih kapri pantalona.

Novi modni trendovi, kada ih kupci prihvate, zapravo imaju za trgovce jako dobar efekt jer su žene prisiljene da kupuju i nove cipele, košulje, jakne, torbe, nakit i slično. Naime, upravo se to dogodilo sa uskim famerkama - kada su žene počele da nose modele uskih pantalona, počele su više da kupuju i niske čizme, poput bajkerskih modela, do članka i uggsica, jer one najbolje pristaju uz uske farmerke.

Popularizacijom nešto ležernijih i širih modela pantalona prodavci odeće se nadaju da će navesti žene da postojeću odeću zamene novom i počnu da kupuju strukirane bluze i košuljice koje znatno bolje pristaju pantalonama ležernijeg kroja.

Međutim veliko je pitanje jesu li žene zaista spremne da se odreknu uskih farmerki, odevnog predmeta čija je popularnost prilično zbunila brojne stručnjake za modu. Pojavile su se 1950-ih, kada se u njih uvukao Gene Autry. Mick Jagger i Rolling Stonesi reprizirali su ih desetak godina kasnije, a nakon toga su se hipiji pomamili za zvoncarama, sve dok Sex Pistolsi i Ramonesi nisu popularizovali uske crne farmerke među pankerima. Na modnu scenu ponovno su došle 90-ih, kada su modni magazini počeli da hvale pomalo dečački stajling i izgled Kate Moss. Uske farmerke i helanke koje izgledaju kao farmerke napravile su pravi modni bum i do sada ništa nije uspelo da ih zameni ni zaseni u istoj meri.

Ali, u poslednje vreme prodaja farmerki je poprilično opala, a zatečeni trgovci su počeli da traže načine kako da se prilagode novim trendovima. Kratko vreme su totalni hit bile farmerke u bojama, no i ta pomama je brže završila nego što je počela. Prema rečima Marshala Cohena, po pitanju farmerki nužne su neke inovacije i osmišljavanje novih, inače će prodaja i dalje stagnirati ili čak padati.

 

Autor: B.B.
Izvor: Tportal.hr
Foto: foto76/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>