Zdravlje

Ljubav

Namirnice koje uzrokuju loš zadah

Loš zadah često nas asocira na lošu higijenu zuba, međutim, uzrok neprijatnog zadaha mogu biti i neke druge namirnice, za koje mislimo kako će nam pomoći da ga neutrališemo.

Namirnice koje uzrokuju loš zadah



Iako mislimo da neprijatan zadah dolazi zbog loše higijene usne duplje, uzrok tome može biti različit od hrane, oboljenja desni, lošeg varenja i neodgovarajuće oralne higijene, ali takođe i namirnice za koje mislimo da će nam pomoći da ga neutrališemo.

1. Alokohol

Alkohol deluje kao diuretik, što znači da povećava izlučivanje tečnosti iz organizma, a posledica toga je dehidriranost. Ona se naime događa i u našim ustima koja nakon određenog broja ispijenih čaša postaju suva i neugodnog zadaha jer alkohol sputava proizvodnju pljuvačke u ustima. Bez pljuvačke ostajemo bez enzima koji razgrađuju loše bakterije u usnoj šupljini, a njihovo ubrzano množenje uzrokuje loš zadah. Za čašu vode iza svake runde sada definitivno imamo razlog više.

2. Žvakaće gume s ukusom mentola

Sudeći po reklamama proizvodi na bazi mentola jedini su čudotvorci na putu do svežeg daha. No činjenica je kako nakon svega par minuta mentol izlapi iz žvakaće gume, a dah postaje nepodnošljivo neugodan. Razlog tome su skriveni šećeri, inače uzročnici loših bakterija u ustima koje stvaraju spojeve sa sumporom, a sumpor je glavni krivac lošeg zadaha. Stoga umesto kupovnih osveživača daha koristite one prirodne.

3. Crveno meso

Prehrana koja obiluje proteinima, a ugljenih hidrata ima tek u tragovima najčešće rezultira neugodnim zadahom iz usta. Takva pojava nastaje usled nemogućnosti organizma da preradi velike količine proteina, a posledica je spora razgradnja u crevima nakon čega se toksini poput amonijaka ispuštaju u telo i između ostalog izlaze kroz usnu šupljinu.

4. Sušeno voće

Sušeno voće nije samo prepuno šećera koji su pogodni za razvoj bakterija već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer. Kako biste uklonili vlakna pre nego li se nagomilaju bakterije, obavezno koristite konac za čišćenje zuba.

Autor: J.B.
Izvor: Tportal.hr
Foto: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>