Zdravlje

Ljubav

5 najčešćih grešaka zbog kojih žute zubi

Dobra higijena usne šupljine podrazumeva često četkanje zuba, grgutanje vodicama za ispiranje i čišćenje zubnim koncem. No čak i ako ste redovni u svim tim stvarima, neke navike mogle bi da vas spreče u blistavom osmehu. Saznajte kojih se namirnica treba paziti.

5 najčešćih grešaka zbog kojih žute zubi



1. Kofein i tanini
Dobro je poznato da pića bogata taninima poput crvenog vina i kofeinom poput kafe uzrokuju tamne mrlje na zubima. Posebno je problematičan crni čaj čije se čestice tanina teško rešiti sa zubne cakline. Pa ako već uživate u jutarnjem čaju - birajte zeleni, koji se smatra boljim saveznikom belih zubi.

2. Jarka gazirana pića
Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijers. No takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina koje će požuteti vaše zube ako ih često ispijate.

3. Tvrdi slatkiši
Želite li bele zube definitivno se klonite tvrdih slatkiša poput lizalica i bombona. Ovakvi proizvodi su puni šećera koji uništavaju caklinu zuba. No s ozbirom da ih nije lako pojesti, dugo ih držimo u ustima i tako produžavamo štetno dejstvo na usnu šupljinu.

4. Dodaci za jela
Žute mrlje na zubima posledica su i preteranog uživanja u dodacima za jelo poput kečapa, octa balzamika ili kineskih umaka na bazi soje. Zubi će požuteti i ako prečesto uživate u začinjenim i složenim jelima s dodatkom curryja i paradajza.

5. Boje voća i povrća
Neke vrste povrća i voća poput nara, cvekle i borovnice sadrže mnogo polifenola koje štite telo od brojnih bolesti, ali i menjaju boju zubi. Dodatnu štetu za sjaj zuba napravićete ako odmah nakon konzumacije tih plodova operete zube. Umesto toga, sačekajte barem pola sata i dopustite da žlezde slinovnice obave svoj posao razgradnje bakterija i kiselina u ustima, a tek onda posegnite za voljenom četkicom.

Autor: B.B.
Izvor: zadovoljna.hr
Foto: marin/FreeDigitalPhotos

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>