Region

Svet

Željko Mitrović ipak ostaje bez jahte vredne 10 miliona evra

Luksuzna jahta "El Bosko 5" zaplenjena vlasniku televizije Pink Željku Mitroviću septembra 2010. godine u Hrvatskoj, vredna 10 miliona evra i usidrena u Dubrovniku ipak će ići na prodaju, konačno je odlučeno sudskim putem.

Željko Mitrović ipak ostaje bez jahte vredne 10 miliona evra



Željko Mitrović podneo je nedavno ustavnu tužbu jer mu je hrvatska carina zaplenila jahtu "El Bosko" pre četiri godine, tražeći da plati dva miliona evra za carine i takse.

Mitrovićev advokat Neven Cirkveni otkriva da su se, nakon što im je Upravni sud odbio tužbe, odlučili na ustavnu tužbu, prenosi Jutarnji.hr. Jednu tužbu podneli su i Opštionskom sudu u Dubrovniku, a ovih dana donesena je nepravosnažna odluka prema kojoj Mitrović ipak ostaje bez jahte.

"Žalićemo se višem sudu", najavio je Cirkveni.

Reč je o nepravosnažnoj presudi suda u Dubrovniku u procesu koji je firma El Bosko iz Splita pokrenula protiv Ministarstva finansija, odnosno Carinarnice u Dubrovniku, zbog zaštite od nezakonite radnje, odnosno objave oglasa o prodaji jahte od strane države. Sud u Dubrovniku odbio je tužbeni zahtev i naložio tužiocu da plati troškove postupka u iznosu od 372.540 kuna.

Carinska upravaje je Mitrovićevu jahtu zaplenila 2010. tražeći da plati carine i takse. Brod je zaustavljen kad je iz crnogorskog uplovljavao u hrvatsko teritorijalno more. Carinici su ocenili da su tada počinjena dva prestupa. Prvi to što Mitrović, većinski vlasnik firme El Bosko (El Bosco) sa sedištem u Gibraltaru na koju je brod registrovan, nije bio na jahti u trenutku ulaska u Hrvatsku, a drugi propust to što su četiri člana posade zatečena na jahti zaposlena u Mitrovićevoj firmi sa sedištem u Hrvatskoj. Prema hrvatskim propisima, jahta u vlasništvu inostrane firme ne može zapošljavati posadu zaposlenu u hrvatskoj firmi. Mitrović je odbio da plati carine i takse i upustio se u pravnu bitku.

Carinska uprava je u avgustu 2011. pokušala da proda jahtu putem oglasa, ali je Mitrovićev advokat pokretanjem ovog postupka uspeo da je zaustavi. U oglasu Carinske uprave tada su bile navedne specifikacije jahte te je ocenjeno da je u dobrom stanju.

"Sad više nije jer je uopšte ne održavaju", rekao je Mitrovićev advokat Cirkveni.

Radi se je o luksuznoj jahti Sunseeker 105, dugačkoj 31 metar, sa šest kabina i dve palube. Mitrović ju je kupio 2007. na manifestaciji Croatia boat show u Splitu, a poznavaoci luksuznih jahti procenjuju da joj cena nije bila manja od 10 miliona evra.

Autor: B.B.
Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija screenshot YouTube/DubrovnikTVnet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>