Region

Svet

Region

Smrt Bore Todorovića - nenadoknadivi gubitak za sve nas (Video)

Legendarni glumac Bora Todorović preminuo je jutros u Beogradu, a njegov odlazak okarakterisan je kao ogroman gubitak "velikog glumca, jedne od najvedrijih ličnosti beogradskog pejzaža i sjajnog druga i prijatelja", ocenile su njegove kolege i prijatelji.

Smrt Bore Todorovića - nenadoknadivi gubitak za sve nas (Video)


 
Preminuo Bora Todorović
"Napustio nas je jedan od najznačajnijih, najpopularnijih i najšarmantnijih glumaca u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije. Bora je bio i ostaće upamćen po ulogama malih ljudi, koji se snalaze uz osmeh i neverovatne priče za preživljavanje. Igrao je često samog sebe sa šarmom koji je zaštitni znak Beograda. Sa Borom odlazi najbliži rod mnogih građana Srbije, a meni će nedostajati kao stariji brat", rekao je Dušan Kovačević za B92.

 
Bora Todorović u komi, doživeo težak moždani udar
"Umro je jedinstven glumac, jedinstven čovek, jedinstven glumac - nezamenljiv. I to se uvek tako dešava kada odu velikani, među kojima je i Bora Todorović. Taj njegov dar, ravan je najvećim holivudskim glumcima. Ja ne znam da li je bilo voljenijeg čoveka nego što je Bora bio", rekao je za B92 Voja Brajović.

"Bora je bio veliki, suptilan glumac, ali pre svega sjajan drug i prijatelj. Duhovit, uvek najlmladji u društvu. Ali, nažalost najmladji i odlazi. Neizmerno sam tužan", rekao je Tanjugu režiser Goran Paskaljević.



Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je smrt Bore Todorovića "ogroman gubitak i za našu kinematografiju i za pozorište, i za porodicu i kulturu". "Ono što je meni zanimljivo je da se replike iz tih filmova u kojima je igrao i danas se mogu čuti u svakodnevnom govoru i to govori da Bora Todorović nije bio glumac klišea. Sve su njegove uloge veoma raznovrsne i osobene na svoj način i to je dokaz njegovog ogromnog glumačkog talenta koji je Bora posedovao. Ogroman je gubitak za sve nas", zaključio je on.



"Bora Todorović bio je od početka karijere okrenut savremenom repertoaru, imao je izvanredan glumački instinkt i šarm, pa se vremenom i specijalizovao za likove savremenog senzibiliteta, slobodnog duha, čak i u delima koja su smeštena u epohu," izjavio je dramaturg Dimitrije Vojnov povodom smrti slavnog glumca za agenciju Beta. Takođe je napomenuo da je Tododović iza sebe ostavio značajan glumački opus i na filmu i na televiziji i u pozorištu.

"Kad je o filmu reč, imao je priliku da radi sa najvećim rediteljima, pre svih sa Emirom Kusturicom, i da značajno doprinese važnim filmovima Gorana Markovića i Slobodana Šijana", rekao je Vojnov i ukazao na njegove najpopularnije uloge koje su se izdvojile u filmovima "Balkan ekspres" i "Maratonci trče počasni krug".

"Srpska kinematografija će mu zauvek biti zahvalna upravo zbog lika Đenke, srpskog filmskog pionira u kojoj je sublimirao sve slabosti i iskušenja naše struke i onih koji su opredelili da se njome bave u proteklom veku", ocenio je Vojnov.



Glumac Branislav Lečić rekao je da mu je "veoma teško što je otišao jedan od izuzetnih glumaca i prijatelja, Bora Todorović. "Sa njim sam radio film "Profesionalac" i to je bilo na moje zadovoljstvo, jer nikada lakše i lepše nisam radio sa jednim glumcem, koji itekako ume da napravi fleksibilnu granicu između svog intimnog, privatnog i onoga što je glumački zadatak", rekao je Lečić za Tanjug i dodao:

"Mislim da ga je to karakterisalo kroz ceo život, a to su mogli i svi ostali da osete, a to je da se ne zna da li se zeza ili glumi, da li je ozbiljan ili se šali. Njegova duhovitost i humor su bili hrana ne samo na sceni, već i izvan nje, zato što je zajedno sa Draganom Nikolićem i drugim glumcima uspevao da napravi zanimljivu atmosferu, kao i da stvori priče, anegdote koje i dan danas žive".



Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenio je danas da je Bora Todorović jedan od najznačajnijih glumaca, koji je svojim ulogama inspisao najblistavije stranice istorije srpskog pozorišta i filma.

"Po jednoj legendi veliki glumci nas napuštaju leti, kada je pozorišna sezona završena, kada znaju da je misija za tu godinu zaokružena, ostavljajući nas da se sećamo njihovih brojnih uloga kojima su obogatili živote svih nas", naveo je Tasovac u telegramu saučešća porodici glumca.



Autor: B.B.
Izvor: B92, Beta, Tanjug
Foto: Screenshot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>