Ostalo

Sme�no

Rejčel Karson - prvi inicijator modernog pokreta za zaštitu okoline

Rejčel Luiz Karson je bila američki zoolog i biolog koja se smatra jednim od prvih inicijatora modernog pokreta za zaštitu okoline, a danas bi proslavila svoj 107. rođendan.

Rejčel Karson - prvi inicijator modernog pokreta za zaštitu okoline



Rejčel Luiz Karson rođena je 27.maja 1907. godine u Springdejlu, a preminula 16. aprila 1964. godine u Silver Springu. Nakon završetka studija radila je u birou za ribolov, a kako bi popravila svoju ekonomsku situaciju, pisala popularne naučne knjige. Mnoge od tih knjiga su doživele veliki uspeh, zbog čega je konačno mogla da se osamostali, pa čak i kupi kuću u Merilendu gde se brinula o svom maloletnom nećaku.

Tamo je uočila prve negativne posledice upotrebe DDT-a na lokalnu floru i faunu. Zbog toga je napisala knjigu "Tiho proleće" u kojoj je detaljno opisala štetne posledice DDT-ja i sličnih pesticida na zdravlje ljudi i prirodu. Knjiga je stekla veliku popularnost i ubrzo nakon njene smrti američke federalne vlasti su zabranile DDT.

Dok američki borci za zaštitu okoline Rejčel Karson smatraju svojom najvećom ikonom, u nekim zemljama knjiga "Tiho proleće" smatra krivcem za širenje malarije i drugih bolesti. Iako se nikada nije opredelila o svojoj seksualnoj orijentacija, smatrali su je jednom od najvećih gej ikona.

Autor: J.B.
Izvor: Wikipedia
Foto: Screenshot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>