Zdravlje

Ljubav

Čips je opasna grickalica. Nakon ovoga ga više nikada nećete jesti

Mnogima je čips jedna od omiljenih grickalica, što zbog ukusa i relativno pristupačne cene tako i jer je dostupan na svim prodajnim mestima. Međutim, jeste li se ikada zapitali šta čips zapravo radi vašem telu i zdravlju?

Čips je opasna grickalica. Nakon ovoga ga više nikada nećete jesti



Suprotno uvaženom mišljenju, nije svaki čips napravljen od krompira. Neke vrste čipseva zapravo su mešavine pšenice, pirinča, kukuruza i krompirovih pahuljica. Kako objašnjava doktor Džozef Merkola, smesa od navedenih sastojaka se zdrobi i nakon toga seče u oblikovane listiće nalik pravom čipsu, peče u dubokom ulju, suši i na kraju se poprska različitim ukusima u prahu. Upozorava i kako naoko bezazleni postupak (pečenje čipsa na visokim temperaturama) zapravo stvara štetan kancerogeni nusprodukt koji se zove akrilamid. To je štetan i potencijalno neurotoksičan spoj koji nastaje kada se hrana bogata ugljenohidratima, poput čipsa i prženih krompirića peče na visokim temperaturama (iznad 100 stepeni). Kada se završi s pečenjem, površina hrane dobija žutu ili smeđu boju, a upravo je to znak da su se stvorili akrilamidi.

Verujemo da ćete, kada pročitate ovih nekoliko stvari koje čips uradi vašem organizmu kada ga pojedete, ako ne zauvek onda bar na duže vreme zaboraviti ovu grickalicu i izbegavati ga u širokom luku.

Debljanje

Čips obično sadrži velike količine masnoća i kalorija što može povećati rizik od debljanja i pretilosti. Oko tridesetak grama čipsa, što je otprilike 15 do 20 listića čipsa, sadrži oko 10 grama masti i 154 kalorija. Studija iz 2011. objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine otkrila je kako svakodnevna konzumacija 30 grama čipsa dovodi do prosečnog povećanja mase za prosečno i do jednog kilograma tokom četiri godine.

Kako napominju naučnici, veza između čipsa i debljanja jača je nego veza između debljanja i bilo kog drugog prehrambenog proizvoda, uključujući i mesne prerađevine i zaslađene napitke. Osim toga, višak kilograma i pretilost povezuju se s povećanim rizikom od dijabetesa, koronarnih srčanih bolesti i nekih oblika karcinoma.

Loša ishrana

Ako čips čini redovan deo vaše ishrane, verovatno ne konzumirate onoliko hranjivih supstanci koliko biste trebali. Čips ima nizak sadržaj vitamina i minerala, a vrlo često se pre odlučite upravo za čips nego li za namirnice koje imaju više hranjivih supstanci. Konzumiranje zdravih grickalica može pomoći da u prehranu uvrstite potrebne hranjive supstance. Stoga, kada god možete, radije ne uzimajte čips između obroka, već birajte zdravije opcije.

Visok krvni pritisak

Sadržaj natrijuma u čipsu može negativno uticati na zdravlje kardio-vaskularnog sistema. Visok unos natrijuma može izazvati povećanje krvnog pritiska, što može dovesti do moždanog udara, slabijeg rada srca, srčanih bolesti i bolesti bubrega. Tridesetak grama čipsa prosečno sadrži između 120 i 180 miligrama natrijuma, a tortilja čips u toj količini može imati od 105 do 160 miligrama natrijuma. Kesica čipsa ima više od 30 grama, tako da mnogi kada jedu čips konzumiraju više natrijuma nego što su svesni. Prema istraživanju iz 2010., dnevni unos soli trebalo bi da se ograniči na 2.300 miligrama dnevno, a osobe starije od 50 godina i oni koji imaju problema s krvnim pritiskom, bolestima bubrega ili dijabetesom dnevni unos soli trebalo bi da ograniče na 1.500 miligrama.

Visok holesterol

Česta konzumacija čipsa može doprineti visokom nivou holesterola zbog količine i vrste masti koje se nalaze u čipsu. Čips se najčešće prži u dubokom ulju, a taj proces stvara najopasniji tip masti, transmasti. Osim toga, ulja koja se koriste za prženje čipsa su zasićene masti što takođe doprinosi visokom nivou holesterola. Studija objavljena u časopisu Circulation otkrila je kako je visok nivo transmasti u krvotoku povezan s visokom količinom LDL holesterola i povećanim rizikom od koronarnih bolesti srca.

Zdravije varijante

Pečeni čips i pečeni tortilja čips imaju manje kalorija i masnoća nego prženi čips, iako i pečeni čips može sadržati visok nivo natrijuma. Neslane perece od celovitih žitarica i kokice imaju nizak udeo masnoća, a ako se odlučite za te zdravije varijante grickalica, u organizam ćete takođe uneti i dodatnu količinu vlakana, što ih svakako čini boljim izborom. Ostale zdravije varijante uključuju čips od povrća i jabuke koji sadrže manje natrijuma.

Autor: B.B.
Izvor: tportal.hr
Foto: Naypong/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>