Svet

Region

Majkl Daglas dobio humanitarno priznanje za mir

Američki glumac i Oskarovac Majkl Daglas nagrađen je humanitarnim priznanjem UNICEF-a za mir, koje mu je uručeno juče u Los Anđelesu.

Majkl Daglas dobio humanitarno priznanje za mir



Priznanje koje nosi ime njegovog kolege, komičara Denija Keja, prvog ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija, Daglasu je dodeljeno za aktivno zalaganje u korist nuklearnog razoružanja, problematiku o kojoj poznate ličnosti obično izbegavaju da govore.

Kako prenose američki mediji, Daglas je izaslanik Ujedinjenih nacija za mir od 1998, a o nuklearnom problemu je počeo da razmišlja još 1979. nakon snimanja filma "Kineski sindrom", proročanskog ostvarenja koje govori o neminovnoj nuklearnoj katastrofi.

"Ovaj film koji sam snimio pre mnogo, mnogo godina predočio mi je šta se sve može dogoditi", kazao je 69-godišnji glumac, primajući nagradu iz ruku Meta Dejmona, svog partnera u filmu "Iza kandelabra" u kome glumi ekcentričnog pijanistu Valentina Liberačea, ulogu za koju je pre nekoliko dana dobio Zlatnog globusa.

"Rođen sam 1944, godinu dana pre nego što je bačena prva atomska bomba, i nadam se da će još za vreme mog života biti eliminisano svo nuklearno naoružanje", istakao je Daglas u izjavi za Rojters.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug
Foto: Screenshot YouTube/PopSugar

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>