Ljubav

Style

Pogledajte koji to stereotip o muškarcima je zapravo - istina!

Otkad znamo za sebe slušamo klišee kako muškarci jednostavno nisu u stanju da razumeju žene, te to smeštamo u grupu pored ostalih stereotipa o razlikama muškog i ženskog pola. Ali, da li to zaista jeste stereotip?!

Pogledajte koji to stereotip o muškarcima je zapravo - istina!



Jedna nemačka studija otkrila je da muškarci zaista imaju problem da razumeju kako se žene osećaju - dok ih gledaju u oči.

Istraživači su dvadesetak muškaraca između 21 i 52 godine priključili na skener koji preko krvi meri aktivnost mozga. Nakon toga, pokazali su im slike 36 pari očiju - pola muških, pola ženskih - i tražili im da pogode koju od dve emocije osećaju ljudi sa slika.
 
Studija je otkrila da je muškarcima duplo teže da pogode šta žene osećaju nego što im je bilo da pogode osećanja drugog muškarca. Takođe, trebalo im je više vremena da uopšte daju odgovor.

Naučno objašnjenje za to:
 
Skener je pokazao da se deo mozga koji pomaže u procesuiranju emocija, brže palio kada su gledali u oči drugih muškaraca, nego u oči žena. Istraživači nisu mogli da donesu zaključak zašto je to tako, ali predpostavljaju da je to zato što je kroz evoluciju bilo mnogo bitnije da znaju šta osećaju i o čemu razmišljaju drugi muškarci, a ne žene. "Kako su muškarci bili aktivni u lovu i borbi oko teritorije, bilo im je važno da mogu da predvide namere i poteze muških rivala", kažu naučnici.

Izgleda da muškarci stvano imaju problem da razumeju žene, ali to ne znači da ne treba da nastave da pokušavaju, već samo da sledeći put kada vaš dragi ne bude shvatio da ste tužne ne mislite da je to zato što ga nije briga.

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>