Svet

Region

Šeron Stoun uručena nagrada za mir samita Nobelovaca!

Holivudskoj zvezdi Šeron Stoun danas je na 13. Svetskom samitu laureata Nobelove nagrade za mir u Varšavi uručeno priznanje za mir za njeno neumorno zalaganje u korist institucija koje pokušavaju da pronađu lek za sidu.

Šeron Stoun uručena nagrada za mir samita Nobelovaca!



Preuzevši nagradu, glumica je pozvala ljude širom sveta da otvore svoja srca svima onima kojima je pomoć potrebna. "Broj obolelih od side neprestano raste, a mi i dalje nemamo vakcinu protiv te bolesti", upozorila je Stoun, dodavši da svake godine sida odnese 40 miliona života.

Poznata glumica se gotovo 20 godina bavi dobrotvornim radom. Još od 1995, jedan je od sponzora američke Fondacije za istraživanje side i HIV-a, a unazad nekoliko godina podržava i kampanju za prevenciju raka dojke.

Poljska prestonica je mesto redovnog okupljanja laureata Nobelove nagrade za mir. Učesnici ovogodišnjeg samita, među kojima su bili poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, tibetanski duhovni vođa Dalaj lama, iranska aktivistkinja za ljudska prava Širin Ebadi, te predstavnici Amnesti internešenela i Visokog komesarijata UN za izbeglice, raspravljali su o miru i bezbednosti u svetu, društvenim vrednostima u vremenima krize i ljudskim pravima.

Autor: M.P.
Izvor: Tanjug
Foto: AP/Andre Penner

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>