Svet

Region

Izložba u čast Ejmi Vajnhaus

Uspomene na preminulu britansku kantautorku Ejmi Vajnhaus, koja bi ovog septembra napunila 30 godina, prisutne su na svakom koraku u londonskom kvartu Kamden, ukome je živela i umrla, a gde će u četvrtak biti otvorena i izložba njoj u čast.

 Izložba u čast Ejmi Vajnhaus



U galeriji "Praud" biće izložene fotografije pevačice, od kojih su mnoge napravljene u Kamdenu, kao i slike u ulju, crteži posvećeni Vajnhausovoj i grafiti sa kamdenskih zidova, koje su ispisivali njeni obožavaoci od kako je umrla 2011. od trovanja alkoholom.

"Kamden je bio sve za Ejmi, a Kamden ume to da ceni", rekao je danas umetničin otac, Mič Vajnhaus, prilikom najave izložbe.

Ejmi Vajnhaus je svoje početke upravo imala u pabovima i klubovima Kamdena, tako da vlasnici lokalnih ugostiteljskih objekata trenutno organizuju seriju dogadjaja, kako bi prikupili novac za Fondaciju Ejmi Vajnhaus, koju je osnovala njena porodica.

Cilj fondacije je da podrži mlade ljude koji žele da se bave muzikom, i da ih istovremeno odvrati sa puta droge i alkohola, sa kog Ejmi nije uspela da iskorači.

Očekuje se da uskoro bude otkrivena i bronzana statua pevačice u koncertnoj dvorani Raundhaus, u kojoj je imala poslednji javni nastup.

 Iz Kamdena su potekli mnogi poznati bendovi, medju kojima su i Mednes i Blur, kao i rok zvezde, poput pevača Koldpleja Krisa Martina i Noela Galagera iz Oejzisa. Predsednik opštine Kamden, DŽonatan Simpson, rekao je da je ta
oblast, koja ima desetine koncertnih muzičkih prostora, "rokenrol prestonica Velike Britanije, ako ne i sveta".

"Ejmi je sinonim za Kamden. On je zaista ponosan na njeno nasleđe", rekao je Simpson.

Autor: A.Đ.
Izvor: Beta
Foto: openair.tpt.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>