Svet

Region

Aukcija fotografija Merilin Monro

Više od 3.700 neobjavljenih fotografija Merlin Monro koje je snimio američki modni fotograf Milton Grin, biće ponudjene u subotu na aukciji kod Los Andjelesa.

Aukcija fotografija Merilin Monro



Fotografije će biti na prodaju zajedno sa autorskim pravima, objavila je aukcijska kuća "Profajls in histori" (Profiles in History).

Time što se prodaju i autorska prava zajedno sa snimcima, što je dosta retko, kupac će moći da slike reprodukuje i prodaje i da zadrži sva prava nad njima.

Fotografije zanosne plavuše koje će biti na prodaji samo su delić fundusa od 75.000 neobjavljenih snimaka koje je Grin snimio izmedju 1950. i 1960. godine. Slike će biti ponudjene na aukciji u Kalabasasu, gradiću severozapadno od Los Andjelesa.

U fundusu fotografa nalaze se i snimci Stiva Mekvina, Pola Njumana, Elizabet Tejlor, Ričarda Bartona, Fare Foset, Džejn Fonde, Ave Gardner, Kerija Granta i Odri Hepbern, kao i retki snimci pornografske zvezde Linde Lavlejs.

"Milton Grin je jedan od onih koji je podigao modnu fotografiju na nivo umetnosti zajedno s drugim umetnicima kao što su Ričard Avedon, Sesil Biton, Irving Pen i Norman Parkinson", navodi se u saopštenju aukcijske kuće.

Merlin Monro i Milton Grin, koji je umro 1985. upoznali su se 1953. tokom sesije snimanja za časopis Luk (Look). Kada je fotograf, koji je tada imao 26 godina, zvezdi poslao snimke, ona mu je poslala 24 ruže i pozvala ga telefonom da mu kaže da su to najlepše fotografije koje je ikad videla, dodaje se u saopštenju.

Tokom naredne četiri godine, do udaje Merlin za Artura Milera, Milton Grin je snimio više od 5.000 fotografija Merlin Monro, koja je umrla 1962. godine kada je imala 36 godina. On je tada napravio neke od najpoznatijih slika Norme Džin Bejker što je bilo njeno pravo ime.

Autor: I.M.
Izvor: Beta
Foto: Bubblews.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>