Svet

Region

Džoni Dep kupuje zemlju i vraća je Indijancima

Holivudska zvezda Džoni Dep navodno je zainteresovan da kupi deo spomeničkog kompleksa Ranjeno koleno, kako bi ga vratio izvornim vlasnicima - Indijancima.

Džoni Dep kupuje zemlju i vraća je Indijancima



Dep je u intervjuu londonskom "Dejli mejlu" rekao da razmatra kupovinu zemljišta u indijanskom rezervatu Pajn Ridž koje bi vratio plemenu, jer je ono važno za njihovu kulturu. U bici kod Ranjenog kolena, 300 indijanskih muškaraca, žena i dece ubila je Sedma konjica 1890.

"Radim sve što mogu da se to dogodi. To je zemlja sa koje su oterani, a potom su tamo i masakrirani. To me čini zaista tužnim", rekao je zvezda filma "Usamljeni rendžer".

Vlasnik zemljišta Džejms Čivčinski, čija je porodica vlasnik zemlje od 1968. godine, pokušava da proda 16 hektara zemljišta koje je istorijski spomenik i još jednu parcelu, takođe od 16 hektara za 4,9 miliona dolara. Prodaja je šokirala plemenske starešine koji smatraju da Čivčinski želi da profitira od ubistva njihovih predaka, piše AP.

Za sada se ne zna da li je Dep dao ponudu Čivčinskom.

Predsednik Oglala Sijuksa Brajan Brever, čije pleme živi na Pajn Ridžu, kaže da ga niko iz Depovog kampa nije kontaktirao kao i da je o Depovim planovima saznao kada su od njega tražili reakciju. Brever kaže da su on i njegova grupa potomci preživelih sa Ranjenog kolena i da se nadaju da će uskoro porazgovarati i sa Čivčinskim.

Mogućnost da Dep kupi zemlju Indijanaca izazvala je neka pitanja u starosedelačkoj zajednici i mnogi smatraju da je motiv iza Depove želje promocija njegovog filma "Usamljeni rendžer" koji ne prolazi dobro u biopskopima i gde Dep igra Indijanca Tonta koji je stereotipno predstavljen kao neko ko loše priča engleski, nosi punjenu vranu na glavi i ima ofarbano lice.

Autor: I.M.
Izvor: Tanjug
Foto: Facebook

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>