Ostalo

Sme�no

Kako je vino stiglo u Francusku?

Vino je u početku najverovatnije bilo korišćeno kao lek, najpre za bogate i moćne da bi potom postalo popularno piće za mase, kažu stručnjaci.

Kako je vino stiglo u Francusku?



Artefakti pronađeni u francuskoj luci Latara, u blizini Monpeljea, navode na zaključak da je proizvodnja vina u Francuskoj počela već 500 godina pre nove ere i da su je u Francusku iz današnje Italije doneli Etrurici.

Analiza, objavljena u američkom listu "Proceedings of the National Academy of Sciences" zasnovana je na amforama u kojima se nalazilo vino i presi od krečnjaka koju su doneli etrurski putnici.

"Francuski uspon u vinskoj kulturi dobro je dokumentovan", rekao je autor analize Patrik Megovern, direktor biomolekularne arheološke laboratorije Univerziteta u Pensilvaniji.

"Ono što nismo imali su jasni hemijski dokazi kombinovani sa botaničkim i arheološkim datumima koji pokazuju kako je vino stiglo u Francuskoj i postalo industrija".

Stručnjaci su proučavali tri amfore iz Latare gde je od 525. do 474.godine pre nove ere postojalo trgovačko sedište. Za studiju su izabrali cele, neoprane i zapečaćene posude. Na osnovu njihovog oblika, utvrđeno je da su napravljene u gradu Cisri u centralnoj Italiji. Na osnovu hemijske analize, pronašli su ostatke tartarske kiseline - biomarkera evroazijskog grožđa, navodi AFP.

Takođe su otkrili talog od bora i biljki poput ruzmarina, majčine dušice i bosiljka što ukazuje na medicinsku upotrebu vina. Tartarska kiselina pronađena je na obližnjoj krečnjačkoj presi iz 425. godine pre nove ere što ukazuje da je kamen korišćen kao presa za vino. Zajedno, ovi dokazi pružaju najraniji poznati biomolekularni arheološki dokaz o postojanju grožđa i proizvodnji vina u Francuskoj, navodi se u studiji.

"Sada znamo da su drevni Etrurci 'navukli' Gale na mediteransko vino uvozom vina na jug Francuske", rekao je Megovern koji proučava vinsku kulturu u Evropi.

"Potom je usledila potražnja koju je mogla da ispuni samo lokalna industrija najverovatnije nastala transplantacijom vina iz Italije i unajmljivanjem stručnjaka-Etruraca", dodao je on.

Najstariji poznati hemijski dokaz vina pronađen je u današnjem Iranu, na nalazištu Hadži Firiz i datira iz 5.400 do 5.000 godine pre nove ere.

Autor: I.M.
Izvor: Tanjug
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>