Svet

Region

Kanski festival uz kišu, ples i Getsbija (Foto+Video)

Filmski spektakl Baza Lurmana "Veliki Getsbi", sa Leonardom Dikapriom u naslovnoj ulozi, otvorio je večeras 66. festival u Kanu, naprestižniju filmsku smotru na svetu na kojoj se, kao i svake godine, okupio veliki broj slavnih predstavnika sedme umetnosti.

Kanski festival uz kišu, ples i Getsbija (Foto+Video)



Ekipa filma "Veliki Getsbi" predvođena rediteljem Bazom Lurmanom i glumcima Leonardom Dikapriom i Keri Maligan, u pratnji Stivena Spilberga i Nikol Kidman prošetali su crvenim tepihom uz kišobrane i široke osmehe, prkoseći kiši koja je zadesila jug Francuske. Njih su pratile trupe plesača koje su igrom uz zvuke džeza i čarlstona, u kostimima nalik onih iz dvadesetih godina prošlog veka, u Kan donele raskošni duh Njujorka koji se vidi u "Velikom Getsbiju".

Otvaranje u Kanu počelo je u 19 sati, a domaćica ceremonije bila je francuska glumica Odri Totu, koja je AFP-u rekla da je saznala da će biti domaćica ceremonije preko SMS poruke.

"Ponuda me je potpuno izbacila iz koloseka. Bila sam dirnuta, ali istovremeno rastrzana između želje da prihvatim i pitanja da li to mogu da uradim", rekla je ona.



Ranije tokom dana novinarima su se obratili glavni glumci iz filma “Veliki Getsbi”, predvođeni Leonardom Dikapriom koji tumači naslovnu ulogu. Glumac, koji je sa Lurmanom sarađivao i na filmu “Romeo + Julija”, izjavio je da je kao tinejdžer voleo da čita čuveni Ficdžeraldov roman, ali da je tek nedavno počeo da ga shvata.

"Tek kada sam ga ponovo pročitao kao odrasla osoba, uvideo sam da to nije samo priča o tragičnoj romansi", naveo je Dikaprio. "To je priča o čoveku koji je težio da postane veliki Rokfeler, veliki Amerikanac, a usput je izgubio osećaj o tome ko je on zaista bio."

Međutim, Lurmanova 3D adaptacija romana F. Skota Ficdžeralda prilično je hladno primljena na projekciji za novinare, gde su dugu tišinu povremeno parali zvižduci negodovanja i poneko mlako tapšanje.





Novinare na Kroazeti je zanimalo i kako je Lurman reagovao na kritike kojim je dočekan njegov film, međutim, on je odgovorio da mu je mnogo važnija reakcija publike kojoj se "Veliki Getsbi" dopada, što potvrđuje i činjenica da je film dosad zaradio više od pedeset miliona dolara i da se odlično "drži" u konkurenciji blokbastera kakav je "Ajron Men".

"Jedino mi je važno da gledaoci žele vide film. To mi zaista mnogo znači", zaključio je Lurman.

U takmičarskom programu je ove godine 20 ostvarenja, a žiri na čelu sa američkim režiserom Stivenom Spilbergom, dodeliće Zlatnu palmu najboljem filmu poslednjeg dana festivala, 26. maja.

Srpska publika ove godine ime tu čast da ostvarenje koje je otvorilo Kanski festival pogleda samo pola sata nakon tamnošnje premijere, s obzirom na to da je "Veliki Getsbi" prikazan u Sava centru sa početkom u 20:30h.

Autor: I.M.
Izvor: Tanjug
Foto: Beta,AP

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>