Svet

Region

Anđelina Džoli odstranila obe dojke iz zdravstvenih razloga

Holivudska glumica Anđelina Džoli odstranila je obe dojke iz zdravstvenih razloga, odnosno kako bi sprečila rak dojke.

Anđelina Džoli odstranila obe dojke iz zdravstvenih razloga



37-godišnja majke šestoro dece objasnila je razloge zbog kojih se odlučila na ovu operaciju. Ona kaže da su joj doktori ustanovili 87% šansi da dobije rak dojke i 50% šansi da dobije rak jajnika.

"Odlučila sam da reagujem proaktivno i rizik da obolim od raka svedem na minimum", kaže Anđelina i dodaje da je proces počeo u februaru, a završen je krajem aprila. Glumica je otkrila i da se njena majka borila sa rakom skoro deceniju i umrla u 56. godini.

Džolijeva kaže i da se trudila da svoju decu ubedi u to da ih neće napustiti usled ove bolesti: "Ali istina je da nosim gen "BRCA1" koji u mnogome povećava rizik da obolim od raka dojke ili raka jajnika". Glumica dodaje da je onog trenutka kada je shvatila šta je njena realnost preduzela potrebne mere i odlučila se na 9 nedelja dugu terapiju kako bi se podvrgla dvostrukoj mastektomiji. Posle operacije, njen rizik je sa 87% spao na samo 5% mogućnosti za rak dojke.

Anđelina je pohvalila svog supruga, Bred Pita, zbog ljubavi, pažnje i podrške koju joj je pružio tokom procesa, a kaže i da je uverena da njena deca nemaju razloga da im bude neprijatno: "Ohrabrena sam time što sam donela čvrstu odluku koja ni u čemu ne utiče na moju ženstvenost. Za sve žene koje ovo čitaju, nadam se da pomaže saznanje o tome da uvek postoji opcija više", rekla je glumica.

"Želim da ohrabrim svaku ženu, posebno ako je u istoriji svoje porodice imala nekoga ko je bolovao od raka dojke ili jajnika, da potraže informacije od medicinskih eksperata koje će im pomoći kroz period života u kome će doneti neke jako važne izbore", poručila je Anđelina.

Autor: M.P.
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus


>