Region

Svet

Region

Nova nada za Avala film

Vagif Mustafejev, nagrađivani reditelj i kulturni radnik iz Azerbejdžana, najavio je juče mogućnost ulaganja njegove zemlje u obnovu "Avala filma", potvrdio je Aleksandar Avramović, savetnik ministra kulture Bratislava Petkovića.

Nova nada za Avala filmPre projekcije Mustafejevog filma "Ko zna zašta je to dobro" u zdanju Jugoslovenske kinoteke, ugledni gost iz Azerbejdžana obišao je u društvu Aleksandra Avramovića zapuštene studije "Avala filma" i bio fasciniran prostorom na kojem su se nekada snimale važne inostrane filmske koprodukcije. Poseta Arhivu kinoteke u Košutnjaku motivisala ga je da učini sve kako bi se ostvarila tesna saradnja dve kinematografije.

"Vagif Mustafejev je bio gost našeg ministarstva i predložio nam je da grupa profesionalaca iz različitih oblasti vezanih za nastajanje i zaštitu i čuvanje filmova što pre ode u Azerbejdžan kako bi svoja izvanredna iskustva prenela tamošnjim kolegama. Napomenuo je da će učiniti sve kako bi zainteresovao svoje prijatelje u Azerbejdžanu za ulaganje i revitalizaciju "Avala filma". Bilo bi dobro za našu ekonomiju, a naročito kinematografiju, kada bi "Avala film" ponovo postao respektabilan filmski studio", kazao je Avramović.

Nekada čuvenom studiju sada preti privatizacija, a mnogi brinu da bi u tom slučaju on prošao poput "Beograd filma", nakon čije privatizacije smo izgubili bioskopsku mrežu u Beogradu.

Autor: I.M.
Izvor/Foto: Blic

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>