Ostalo

Smeno

Skandal: Viber i WhatsApp više nisu dostupni u Srbiji?!

Dva izuzetno popularna servisa, koji su stotinama hiljada Srba bili jedini način da besplatno komuniciraju sa svojim rođacima i prijateljima u inostranstvu, netragom su nestali s Google Play-a!

Skandal: Viber i WhatsApp više nisu dostupni u Srbiji?!Ni "Viber" ni "WhatsApp" više nije moguće instalirati na pametni telefon (smartfon) koji pokreće Google-ova platforma Android, koji se nalazi u Republici Srbiji, na mrežama domaćih operatera mobilne telefonije.

Za one koji ne znaju, u pitanju su izuzetno korisne aplikacije za mobilne telefone koji rasterećuju budžet građana. "Viber" je VoIP (Voice over IP) servis koji svojim korisnicima omogućava da vode razgovore s bilo kim na bilo kom delu planete, potpuno besplatno, ako i njihov sagovornik poseduje na svom smartfonu ovu aplikaciju.

"WhatsApp" je servis koji vam omogućava da ljudima koji ovu aplikaciju imaju na svom uređaju šaljete tekstualne poruke potpuno besplatno.Plastično objašnjeno: umesto da razgovor s vašim rođakom koji živi u Australiji platite skuplje od avionske karte do Sidneja, nećete ga platiti uopšte; umesto da SMS s drugom iz Hrvatske platite 30 i kusur dinara, dopisivaćete se besplatno.

Sumnja korisnika s kojima smo imali prilike da razgovaramo uperena je prema onima koji su direktno pogođeni i kojima ovi servisi izbijaju novac iz džepa.

"Kako drugačije objasniti činjenicu da su oba servisa nestala u gotovo istom trenutku?", pita se Milan, pošto je izgubio nadu da će sami operateri mobilne telefonije rešiti problem.

Novonastala situacija mu izuzetno otežava život; dobio je novi telefon na ugovor i sada ne može da instalira nijednu od pomenutih aplikacija. "Moja devojka živi već nekoliko meseci u Los Anđelesu i "Viber" je jedini način da joj čujem glas. Kada bih koristio tradicionalni metod, stigao bi mi račun koji ne mogu da platim", kaže on.Sva tri srpska operatera mobilne telefonije poriču da imaju bilo kakve veze s ovim.

"VIP ni na koji način nije povezan sa uklanjanjem spomenutih aplikacija s Google Play-a. Naši korisnici koji su u prethodnom periodu preuzeli "Viber" i "WhatsApp", iste nesmetano koriste na našoj mreži", rekli su u VIP-u.

Telekom Srbija takođe kaže da ni na koji način nisu povezani s nestankom pomenutih aplikacija. "Pomenute aplikacije nisu u vlasništvu Telekom Srbija i ni na koji način ne možemo da utičemo na njihovo postavljanje ili uklanjanje s marketa", poručuju u Telekomu.

Iz Telenora pojašnjavaju da korisnici koji su ove aplikacije već imali instalirane nemaju s njima problema. "Odluka da se ove aplikacije povuku iz pretrage Google Play-a nema veze sa mobilnim operatorima", kažu u Telenoru.

Autor: B.B.
Izvor: Telegraf
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>